The Single Malt Fund

Någonstans på destilleriet Bowmore, på ön Islay i Skottland, sitter Christian Svantesson och hans kamrater och diskuterar livet i allmänhet och whisky i synnerhet.

Text: Anders Bizzozero
Foto: The Single Malt Fund

Det har gått två år sedan nu. Det var en januaridag på Islay och man kan milt uttrycka det att det inte är högsäsong just där och då. Diskussionerna började om att investera i whisky. Någon av resekamraterna berättade att han som hobby ”tradade” med whisky och kunde på så sätt finansiera sitt eget whiskysamlande.

Ur denna tanke föddes idén om en whiskyfond hos Christian.
Senare samma år så satte han igång att arbeta med denna idé och fram tills nu har det tagit ca 18 månader av idogt arbete. Det har varit mycket juridiskt arbete där man använt sig av skickliga advokater och man har transparens, trygghet och kvalitet som ledord i fonden.

I december 2017 fick man klartecken från Finansinspektionen och sedan dess har dagarna varit långa för Christian. Han har rest land och rike runt och informerat om fonden på mässor och provningar och hos Sveriges talrika whiskyklubbar.

The Single Malt Fund kommer att bedrivas i enlighet med de regelverk och lagar som omger alternativa investeringsfonder, som i sin tur baseras på EU-direktivet ”AIFMD”. Det är således den första reglerade whiskyfonden i världen och skall börsnoteras i Stockholm. Christian sammanfattar det hela som ”vi är alltså en vanlig fond”.

Christian säger att fonden riktar sig till alla whiskyälskare och till ”vanligt folk”, en slags folkfond. Fonden är svensk och den noteras nu på NGM (Nordic Growth Market). Man siktar på att ta in som mest 25 miljoner euro i form av så kallade kapitalandelsbevis, en slags obligation, eller andelslån. Minsta insats för de intresserade är 1000 euro. Som sparare investerar man direkt i fonden under teckningstiden.

När whiskyfonden väl är på börsen kan man endast skaffa sig andelar i andrahand på börsen, men dessa kan då variera i pris. The Single Malt Fund är en tidsbestämd fond och planeras att avvecklas efter sex år.

Fonden drivs av en grupp på fem personer och dessutom har man en s.k. investeringskommitté som skall ge fonden goda råd, ge insyn och försöka förutse marknadens utveckling.

Likt en fond som handlar med aktier knyter aktieanalytiker till sig, så har whiskyfonden knutit ”whiskyexperter” till sig. Kommittéen består av whiskyexperter med olika bakgrund och nationaliteter, från pensionerade distillers och industrifolk, till journalister och författare – med den gemensamma nämnaren att de kan och förstår whiskymarknaden på en global nivå. Hittills är det en amerikan, två britter/skottar, en norrman, och givetvis en svensk!

Den operativa verksamheten var tänkt, helt logiskt, att ligga någonstans i Skottland men i och med Brexit så ändrade man planerna och man skall nu finnas på Irland istället. Lagret skall ligga i Tyskland av skattetekniska skäl.

Investeringar kommer att göras i ovanlig och sällsynt whisky, så kallad limited & rare whisky. Vi whiskynördar vet att värdet på en del whisky har ökat mycket på senare år. Enligt Whiskyindex RW Apex 1000 har de senaste tio åren haft en årlig genomsnittlig tillväxt på dryga 25 %.

Varför gör du detta Christian?
– Jag älskar whisky, och är dessutom entreprenör – att få kombinera mina två stora passioner, göra det professionellt, och få skapa något nytt, det kunde jag inte motstå, säger Christian. Det som lockar rent affärsmässigt är den fantastiska utveckling branschen uppvisar, menar han. Även om vi ser en satsning från industrin och en produtionsökning både brett och djupt, är man långt ifrån att komma ifatt efterfrågan redan idag. Speciellt gäller detta de limiterade utgåvorna och buteljeringarna, en ”råvara” som det blir allt mindre av, alltså den gamla vällagrade whiskyn sinar i takt med att flaska på flaska konsumeras och dricks ur.

– Förhållandet mellan tillgång och efterfrågan är unikt och leder till värdestegring. Vidare kan fonden som professionell aktör även knyta nära samarbeten med industrin, på professionell basis – och på så sätt både få tillgång och bättre priser än vad man som enskild samlare/kosnument kan få. ”- Slutligen, folk älskar whisky, här finns passionen som drivkraft – vem älskar olja?”

Vem är då Christian Svantesson, grundare av och VD för The Single Malt Fund?
Affärsman och entreprenör. Civilekonom i botten. Jobbat för Oriflame i Ryssland, bott i Indien, är handbollsfarsa. Har ett stort whiskyintresse. ”Min pappa introducerades för whisky i mitten av 70-talet. Intresset gick i arv och jag är uppväxt med det”.

Har du någon egen favoritwhisky?
– Som ”vardagswhisky” tycker jag Highland Park 18 yo är mycket bra och balanserad. Prisvärd. En annan personlig favorit är Mortlach 16 yo, Flora & Fauna. Jag samlar en del whisky, men öppnar det mesta. Jag tycker man ska njuta av whisky!

Teckningsperioden för ”The Single Malt Fund” är fram till och med den 31 maj, 2018.

Mer info finns på:
www.thesinglemaltfund.com