​Konsten att komponera ett vin – druvor i samklang under årets Festa del Chianti Classico

Druvor som olika stämmor i en kör, i samklang och välkomponerade. Chianti Classico är vinet där både melodi och refräng byter skepnad beroende på sällskapet. I helgen samlades åtta producenter från området på The Winery Hotel för att sprida ordet om områdets fina viner.

Årets Festa del Chianti Classico, som organiserades på The Winery Hotel i helgen för andra året i rad, fokuserade på konsten att komponera ett vin. I rampljuset de olika druvsorterna, som tillsammans med Sangiovese, utgör ett Chianti Classico. Det är med dessa druvors färg, doft och smak som vinmakaren lägger sina personliga ackord.

– Alla Chianti Classico-viner följer samma strikta regler för odling, skördeuttag, framställning och lagring. Det gör att druvorna får en extra framträdande roll i den klang som särskiljer vinet från andra, berättar vinjournalisten Åsa Johansson som tillsammans med vinproducenten Sofia Ruhne från Terreno ligger bakom initiativet Festa del Chianti Classico.

De druvsorter, som tillsammans med minst 80 procent Sangiovese får komponera en Chianti Classico, är upp till varje vinmakare att välja. Ett val som inte är lätt eftersom det finns 49 godkända blå druvsorter att arbeta med.

– Att göra vin är en komplex konstform där druvsorternas karaktär fungerar som olika stämmor i en kör och därför behöver vara oerhört samstämda, förklarar Sofia Ruhne som gärna använder både inhemska och internationella druvsorter i sina Chianti Classico viner.

– Sangiovese är en känslig druvsort som, trots att den i ett Chianti Classico utgör både melodi och refräng, altereras och byter skepnad beroende på i vilket sällskap den befinner sig.

Festa del Chianti Classico 2020 anordnades i lördags den 29 februari. Åtta handplockade kvalitetsproducenter från området var på plats för att hälla och berätta om sina viner för svenska vinälskare. Kvällen avslutades med en toskansk vinmakarmiddag där vinmakarna själva satt värdar vid borden för att servera sina viner och svara på gästernas alla frågor.

– Festa del Chianti Classico är en liten och personlig vinmässa med fokus på hantverk och kvalitet. Vi har fått fantastiskt fin feedback både från gäster och producenter vilket gör oss väldigt glada och vi ser redan fram emot nästa år, avslutar Sofia.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*