10 åring Single Cask rom från Trinidad Distillers

Trinidad T.D.L Ex Rum Single Cask 10 Years Old, 2012, 63,1%

Den 12 maj släpper Symposion en 10 årig Single Cask från Trinidad Distillers som är buteljerad av hyllade Compagnie des Indes!

Trinidad och Tobago är det sydligaste av de karibiska ö-rikena. Ögruppen ligger inte långt från Venezuela och vid siktigt väder ser man den sydamerikanska kontinenten. Landet består av två stora och 21 mindre öar.

Trinidad och Tobago var brittisk koloni fram till 1962 och det brittiska inflytandet har varit stort, inte minst inom romindustrin. Trinidads historia är både orolig och blodig. Under kolonialtiden bytte exempelvis den då obebodda ön Tobago ägare inte mindre än 22 gånger. 1797 erövrade 18 brittiska krigsfartyg Trinidad och Tobago från Spanien. Många förmögna fransmän hade flytt till öarna undan den franska revolutionen. Med hjälp av afrikanska slavar grundades sockerplantager och romdestillerier.

Klimatet i den här delen av världen är mycket speciellt. Det är varmt hela året och det finns egentligen bara två årstider, den torra under första halvåret, och den regniga under andra halvåret.

Trinidad och Tobago är ett av de mest välmående länderna i Karibien. Landet har gott om naturtillgångar och är en stor exportör av olja och naturgas. Under den brittiska eran och långt in i självständigheten blomstrade romindustrin. Ett tag fanns fler än 50 destillerier på öarna. Dessa har försvunnit ett efter ett och när berömda Caroni stängdes 2003 och det kvarvarande lagret av rom såldes på auktion återstod endast ett, Trinidad Distillers, vars stora produkt är Angostura. Året därpå lyckades romprofilen Luca Gargano ”hitta” ett bortglömt lagerhus fyllt med Caroni-rom från 70-, 80- och 90-talet, vilket skapade stor sensation i romvärlden. I dag betingar dessa buteljeringar höga priser på samlarmarknaden.

Compagnie des Indes

Den oberoende rombuteljeraren Compagnie des Indes grundades av fransmannen Florent Beuchet som specialiserat sig på högklassig rom. Företagsnamnet är en hyllning till de sjöfarare som en gång seglade på Karibien. 

Florent Beuchet menar att den moderna industrirommen suddat ut ursprung och nationsgränser och buteljerar framgångsrikt en stor mängd romsorter där mångfald i stilar, smak, aromer, och ursprung är kännetecknande. Beuchet är mycket mån om begreppet terroir, alltså de miljöer där sockerrören vuxit, och är noga med att ange dessa på sina buteljeringar. Faten som Compagnie de Indes buteljerar fraktas precis som i äldre tider över till Europa där de får en andra lagring i kontinental miljö i Jura-regionen i östra Frankrike. Compagnie des Indes sötar inte sin rom, vilket annars är vanligt i romindustrin. Istället hyllas den ärliga och äkta varan.

Trinidad T.D.L Ex Rum Single Cask 10 Years Old, 2012, 63,1%

Compagnie des Indes tioåriga Trinidad-rom är en Single Cask som är destillerad i deras kopparkolonn och har buteljerats vid fatstyrka. Den är en dubbellagrad då den först har tillbringat fem år i tropikerna och sedan fem år i franska Jura.

Trinidad T.D.L Ex Rum Single Cask 10 Years Old, 2012, 63,1%

Compagnie des Indes
Säljstart: Fredag 12 maj, ca 5 butiker samt webblager
Artnr: 41416-01
Alkoholhalt: 63,1%
Ursprung: Trinidad
Typ: Engelska skolan, Traditional Rum
Ålder: 10 år
Producent: Compagnie des Indes
Destilleri: T.D.L. – Trinidad Distillers Limited
Destillerad: December 2012
Buteljerad: Mars 2023
Råvara: Melass
Jästtyp: Bakers Yeast
Jäsning: Ca 48 timmar
Destillation: Kopparkolonn
Fat: Ex-Rum, Cask No. TRD54
Sockerhalt: Inget socker tillsatt
Esterhalt: Cirka 350g/HL
Lagring: Tropisk (50%) och kontinental (50%)
Övrigt: Ej kylfiltrerad, inga tillsatta färgämnen.
Sötma: 1/12
Totalt antal flaskor: 272 fl.
Antal flaskor till Sverige: 234 fl.
Pris: 967 kr
Storlek: 70 cl