1423 släpper S.B.S Fiji 2002 idag!

Idag släpper danska 1423 en ny buteljering under deras flagg S.B.S – Single Barrel Selection. Det är rom från Fiji som är kokad 2002 – alltså 18 år gammal. Ett riktigt litet krutpaket som är sprängfyllt med smak och doft!

Man kopplar ofta rom till Karibien men faktum är att det kokas rom över hela världen. På just Fiji så är South Pacific Distillery det enda destilleriet vilket i sig är lite konstigt. Förutsättningarna för att producera rom är snudd på perfekta där med en god tillgång till sockerrör och en bra klimat.

South Pacific Distillery grundades 1980 i utkanten av Fijiöarnas näst största stad Lautoka – som också är huvudstad på den västliga delen av ögruppen. Här är jordmånen vulkanisk vilket ger den effekten att de behöver inte använda bekämpningsmedel vid odlingarna. Skörden sker för hand och sockerrören har en låg andel tanniner men en hög sockerhalt.

De använder både potstill- och kolonnpannor vid destilleringen – stilen från destilleriet känns igen med sin fruktighet och höga halt estrar. Rommen de producerar är kraftfull och innehåller ofta rökiga toner som drar åt det medicinska hållet med en ganska vild och spännande smak.

Fiji var med bland de första buteljeringarna som 1423 gjorde under varumärket S.B.S. Denna utgåva lagrades i ett ex-Bourbon fat i deras lagerhus i Danmark. Den är buteljerad vid fatstyrka på kryddiga 57,1%.

1423 Single Barrel Selection Fiji 2002

Doft: Stor och kraftfull doft med massor av tropisk frukt – kanske främst lätt övermogen annans men här finns också mango. En kryddighet i form av ”svensk wasabi” – pepparrot och en svag ek-sötma från fatet. Lite kalkig och en antydan till havssälta.

Smak: Först väldigt aggressiv pga. den höga alkoholhalten men när den lugnar sig så kommer mängder med tropiska frukter fram. Solmogen mango och övermogen annans. Här finns också sälta – den som man känner efter en kallsup i havet. Svaga petroleumtoner som ligger längst bak i gommen.

Finish: Lång eftersmak med främst en syrlighet som stramar svagt i kinderna. Sälta och ananasen klingar sakta av.

Om denna hade varit med i en blindprovning så hade jag gissat på en Jamaican. De stora och vilda dofterna med det svaga petrolium/brända däck tonerna för mina tankar till Karibien. En imponerade kraftfull rom som man kan dofta på länge och och hela tiden upptäcka nya vinklar. Intressant, riktigt intressant!


Land: Fiji
Alkoholhalt: 57,1%
Destilleri: South Pacific Distillery
Ålder: 18 år
Pris: 1849:-
Systembolaget artnummer: 51664