Agitators eleganta rökwhisky här för att stanna

Agitator Whiskymakare presenterar sin andra standardwhisky. Single Malt Rök har som namnet antyder en tydlig rökprofil. Premiärwhiskyn Single Malt fick mycket beröm och i den nya versionen utvecklas grundtemat. Man känner igen destillerikaraktären men med det lätta handlaget av röktoner från Agitators speciella pannor. Whiskyn släpps i Systembolagets beställningssortiment 6:e april.

Agitator är en nydanare i whiskybranschen. Whiskymakande där traditioner ifrågasätts för att få fram de bästa smakerna. Resultatet blir högklassigt. När det svenska whiskyhuset i höstas släppte sin första utgåva, rökfria Single Malt, togs whiskyn emot bra. Både här i Sverige och i våra grannländer har experter och konsumenter lovordat premiären.

Nu kommer rökversionen Single Malt Rök som ska komplettera huvudprodukten. Bägge ingår i destilleriets ordinarie utbud av whiskys.

Innovation och nytänkande präglar Agitators whiskymakande. Som att eftersträva ett rent destillat med hög koncentration av fruktiga estrar, samtidigt som de tyngre finkeloljorna tonas ner. Och med hjälp av överskottsvärme från destillationsprocessen värms lagerhuset upp för att skapa större temperaturskillnader över året. Temperaturen därinne kan beroende på väderlek snudda vid 30˚C sommartid. Whiskyn mognar fortare och blir mer lättdrucken utan att förlora i komplexitet. Så när Agitator nu presenterar sin rökiga standardutgåva handlar det inte om storrökig whisky utan en mer balanserad rökkaraktär.

Den här whiskyn fanns med i tankarna redan 2018 när destillerichef Oskar Bruno för första gången värmde upp pannorna. För att få mer tyngd tas rökdestillatet från de konventionella lågrefluxpannorna i destilleriet utanför Arboga.

I jämförelse med vanliga utgåvan Single Malt med en rökslöja i bakgrunden som ger ökad komplexitet utan att märkas så mycket, ska rökigheten i Single Malt Rök stå i centrum. Men Agitators tolkning av rökwhisky har för den skull inte mycket med Islay att göra. Målet har varit att skapa en lättare och mer komplex smakprofil som är en medelväg mellan storrökig whisky och mer lågmäld fastlandswhisky, förklarar Oskar Bruno:

– Single Malt Rök framhäver maltiga toner, läder och rök utan att exkludera Agitators lätta destillerikaraktär. Whiskyn har en mjuk inbjudande doft. Första sippen bjuder på en explosion av smaker som alla lirar i harmoni. Från rök, chark och aska till en viss sötma och ektanniner.

Maltkornet är rejält torvrökigt. Fenolhalten ligger på 40 ppm vilket borgar för en tydlig rökkaraktär hos den slutliga produkten. Destillatet har lagrats på ekfat från Islay som redan haft rökwhisky i sig samt fat av kastanjefat. 9 av 10 fat är från Islay, fortsätter Oskar Bruno:

– Destillatet från lågrefluxpannorna som är kraftigt till karaktären har lagrats på Islay-fat för att framhäva destillerikaraktären, men även addera ett extra djup i rökdimensionen. Tillsammans med sötman och stramheten från kastanjefaten får whiskyn en fylligare och mer välbalanserad smakprofil.

Whiskyn har en tydlig rökighet i både doft och smak. Här finns torkad frukt och sälta som balanseras av både citrus och en kryddig sötma. Röken blandas upp med halm-toner och örter.

Agitator Single Malt Rök 43% lanseras i Systembolagets beställningssortiment 6:e april och kostar 499 kr för 70 cl. Varunumret är 55750.