Äntligen har Blind Seal lanserats!

Den 15 juni släppte whiskymakarna från Agitator ett nytt varumärke som heter Blind Seal. Det är i grunden allt vad en amerikansk ”Straight Rye Whiskey”, ska vara, förutom det faktum att den är mäskad, destillerad och lagrad lokalt i Arboga. Agitator har alltså skapat en svensk Straight Rye Whiskey, med stor respekt för ursprung och tradition, men med det lokala hantverket och innovation i fokus.

-Mitt intresse för råg uppstod redan när jag jobbade med ölbryggning, berättar Tobiaz Forsberg som varit med och dragit i gång Blind Seal.

Jag började i den vevan få smak för Bourbon, och när jag upptäckte rågwhiskey var jag såld. Jag insåg dock snabbt att Systembolagets utbud av amerikansk whiskey, i synnerhet Rye är extremt begränsat och att det som finns är alldeles för överprisat. I samma veva hade min gamla barndomskompis Oskar gått och startat destilleri (Agitator). Vi började prata om att göra något småskaligt, men det spårade ju ur fullständigt.

Blind Seal är resultatet av 60% rågmalt och 40% kornmalt som får jäsa långsamt.

Destilleringen sker i både höga och låga vakumpannor för att ta vara på den fruktiga och brödiga karaktären som finns naturligt i råvaran. Spriten man får ut blandas sedan i lika delar, innan det är dags att späda till 55% och lägga den på tunnor.

Lagringen sker på nya 200 liters ”wave stave”-fat av hårt kolad, amerikansk ek. Där får destillatet ligga i tre år innan det späds och buteljeras vid 46%.

Inga tillsatser eller kylfiltrering förekommer i övrigt.

-Blind Seal är ingen subtil whiskey, menar Tobiaz Forsberg. Vanilj och saltkaramell balanseras av alkoholtrycket och sedan kommer det en eftersmak av svartpepparhetta som ligger kvar länge. Kraftfull och burdus men ändå på något sätt lättdrucken. Blind Seal är inte gjord för att samla damm och försiktigt sniffas i en glencairn med anteckningsboken i högsta hugg. Den är gjord för att drickas. Rent, med en isbit, i en Old Fashioned, eller hur man vill. Blanda med cola om du gillar det. Whatever floats your boat, säger Tobiaz lekfullt.

Rye som Straight Rye Whiskey ofta benämns har sitt ursprung och sin storhetstid i USA innan 1920. På flera platser var det till och med den föredragna typen av whiskey, innan förbudstiden 1920–1933 ödelade landets whiskeyindustri.

Idag är drycken på väg att få fäste igen, med råge, och det har vi sannolikt flera klassiska cocktails att tacka för. Rye är nämligen en viktig ingrediens i klassiker som Rock n Rye, Manhattan och Sazerac. Dessutom är det vanligt förekommande som bas i omtyckta serveringar som Whiskey Sour och Old Fashioned.

-En rågwhiskey i amerikansk stil hör hemma i varje barskåp och är en vanlig ingrediens i flera av våra mest omtyckta drinkar. Med Blind Seal så visar Agitator att det är fullt möjligt att producera destillatet lokalt i Sverige utan att på något sätt tumma på kvaliteten, tvärt om. Vid sidan av innehållet i flaskan så tycker jag det är kul med små detaljer med historiska kopplingar. Till exempel att flaskan är inspirerad av en klassisk fickplunta eller plomberingen över flaskans kapsyl som föreställer en gammal ”tax strip”.

David Kringlund – Dryckeskreatör

Rye Old Fashioned

5 cl Blind Seal Straight Rye
0,5 cl Sockerlag
5 droppar Bitters

Rör ingredienserna kalla med is och sila upp i ett lågt glas med is.

Garnera med en Apelsinzest eller för den delen en bit citronskal.

Blind Seal Whiskey har tappats på flaska vid 46% och släpptes den 15 juni i Systembolagets beställningssortiment med artikelnummer 55831. Priset är 369kr för 50 cl.