Ardbeg Arrrrrrrdbeg 51,4%

Michael Heads har styrt skutan på Ardbeg under 13 år men i slutet av 2020 så gick han i pension. För att hylla honom och hans insatser som har lyft Ardbeg till nya höjder skapade ägarna denna buteljering: Ardbeg Arrrrrrrdbeg som hyllar nytänkande och utforskning och att våga prova nya saker.

Många är det som har klankat ned på Ardbeg de senaste åren. Dyrare och dyrare buteljeringar med mer och mer utsvävande design har tärt på många arma Ardbeghjärtan. “Förr var ju Committee buteljeringar verkligen bara för Committee medlemmar” hör man ganska ofta i flödena. Men man måste ju inse att Ardbeg är inte det där lilla kult-destilleriet som ingen har hört talas om än längre.

Ardbeg Committee

Man måste förstå vad tanken med Ardbeg Committee var från början. När vi intervjuade Hamish Torrie för ett tag sedan, han som fick i uppdrag att skapa en hype kring destilleriet, så klargjorde han vad syftet med Ardbeg Committee var. De var väl insatta i hur hyllat Ardbeg var bland nördarna, men det är inte nördarna som ser till att lamporna lyser och att pannorna går varma. Det är den stora massan av konsumenter.

De sneglade på Laphroaig hur väl de hade lyckats med sin fanclub och tog efter i nästan allt. Och om man tittar nu på denna release så får man väl säga att de har lyckats med sitt mål att nå ut till en större marknad!

“Alla flaskor sålde inte slut på direkten – det visar ju på att hypen är över” är rader jag har läst på facebook. Sant, alla flaskor är inte sålde men de lyckades sälja drygt 3011 flaskor NAS-whisky á 1699:- på 24 timmar. Det säger ju något om att det fortfarande finns en hype och ett sug efter Ardbeg.

Om man har synpunkter på priset så ska man kanske inte rikta sin kritik mot Ardbeg i första hand utan snegla mot de som säljer och köper på andrahandsmarknaden. Om inte vi, och jag måste skriva vi för jag har också sålt och köpt flaskor, säljer och köper till ett högre pris så skulle vi aldrig hamnat i denna prishysteri. Det är ju självklart att producenterna höjer priserna när de ser att konsumenterna är villiga att betala det dubbla, ibland det trippla priset minuter efter att deras release har sålt slut. Då begärde de ju bevisligen ett för lågt pris än vad marknaden var villig att betala – där av höjningen

Vi ska ju komma ihåg att förr så kostade en NAS Committee i runda slängar 990:- för att skena till 2500:- strax efter släppet – då är ju 1699:- fortfarande ett fynd…

Ardbeg Arrrrrrrdbeg 51,4%

Men hur smakar då denna Arrrrrrrdbeg som har väckt så många känslor? En Islaywhisky på ex-Rye fat – kan det vara något?

DOFT: Väldigt sötfet doft med en snygg och härligt rund fatton där malt och grönska samsas på ett väldigt bra sätt. En touch av citrus bakom en svag rökridå.

SMAK: Väldigt balanserad rökighet med en snygg sötma. Här finns torra ektoner, nougat, mörkchoklad och Digistivekex. En touch av citrus återkommer i smaken också.

FINISH: En ganska kort finish med mycket ek, mörkchoklad 70%, svag rök och en hel del citrustoner. Väldigt torr finish.

SAMMANFATTNING: Det är en väldigt fräsch och pigg Ardbeg som jag nog skulle kalla för en sommarwhisky. Visst finns det rök men det är en upplyftande och fräsch rök. Ryefatens påverkan är svår att ana och jag tror att man gör sig en otjänst om man stirrar sig blind på just den delen – detta är en spännande Ardbeg som visar att lite nytänkande och utforskning med nya smaker kan verkligen löna sig!

och den finns fortfarande att beställa