Ardbeg Arrrrrrrdbeg lanseras den 4 mars

Ardbeg Arrrrrrrdbeg

Efter 13 whiskysmockade och händelserika år var det i slutet av 2020 dags för Mickey Heads, Ardbeg-destilleriets chef, att gå i pension. Under sin tid på destilleriet övervakade han tillverkningen av dussintals fina Ardbeg-utgåvor, deltog i Ardbeg-firanden från Islay till Illinois, tog hem titeln “Årets destilleri” i International Whisky Competition (IWC) tre gånger i rad samt utsågs till “Distillery Manager of the Year 2014”. I samband med att Mickey nu går i pension vill destilleriet hylla honom genom att lansera Arrrrrrrdbeg!.

Ardbeg Arrrrrrrdbeg

Den 4 mars kl 10.00 blir även Arrrrrrrdbeg! (40856) exklusivt tillgänglig för beställning online på Systembolaget. Whiskyn är destilleriets första som mognat helt i före detta rye whisky-fat. Den har en kryddig smak med ett muskedunder av fruktiga toner medan den långa finishen dröjer sig kvar och är milt rökig i gommen. Flaskans slående och illustrerade etikett skildrar Mickey som en sjökapten och är skapad av Butcher Billy, en känd brasiliansk konstnär och grafisk designer.

– Att jobba med Mickey har varit en fröjd. Han har en genuin passion för Ardbeg och har ansvarat för många betydelsefulla Ardbeg-utgåvor genom åren och denna “slutet på en era”-utgåva är speciell. Arrrrrrrdbeg! är destilleriets första whisky någonsin som mognat i före detta rye whisky-fat. Med toner av rökt banan och päron, söt kola och den distinkta Ardbeg-röken är det den perfekta avskedsgåvan, säger Dr Bill Lumsden, chef för whiskyproduktion på Ardbeg.

– Det har varit ett absolut nöje att tillbringa de senaste 13 åren vid det bästa destilleriet på jorden. Jag har haft det bästa teamet man kan önska sig och jag är stolt över att vi har varit ansvariga för att producera så många underbara Ardbeg-utgåvor längst vägen. När det gäller den här tappningen är jag hedrad över att min pension äras på ett så tankeväckande sätt. Och att ha min bild på en flaska är en dröm som går i uppfyllelse! Vi får se vad framtiden har att utvisa men jag vet att jag kommer att tillbringa mycket tid åt fiske. Och som fortsatt ordförande för The Ardberg Committee är jag säker på att jag kommer besöka destilleriet ofta, säger Mickey Heads, destilleriets tidigare chef.

Som en del av lanseringen av Arrrrrrrdbeg! har Mickey spelat in en avskeds- och provningsfilm samt en Q&A. Ardbeg har även satt ihop ett nedladdningsbart kit fullt av piratrekvisita tillgängligt på ardbeg.com.

Doft och smak Arrrrrrrdbeg!

Färg: Ljusgyllen 

Doft: Aromer av rökt banan och päron med inslag av rågbröd, söt vaniljkola och en mycket mild smak av anis. Ett stänk av vatten, citron och lime strömmar genom sinnena medan uppfriskande toner av sorbet och sött bakverk kommer fram.

Smak: En kryddig smak lyfter upp och antänder ett muskedunder av fruktiga toner, som melon och kiwi. En armada av anis dyker upp med toner av rökt kola och en avlägsen antydan till surdegskakor.

Finish: Slutligen dröjer sig den långa finishen kvar och lämnar havssmak, paranötter och svag rök i gommen.

Fat: Destilleriets första som mognat helt i före detta rye whisky-fat.

Alkoholhalt: 51,8 %

Arrrrrrrdbeg!

Alkoholhalt: 51,4 %
Systembolaget artikelnummer: 40856
Pris: 1699 SEK
Volym: 700 ml
Tillgänglig: 4 mars klockan 10.00 online på Systembolaget.