Ardbeg lanserar en förförisk 19-årig utgåva

Idag släppte Ardbegs sin senaste rökiga utgåva – Ardbeg Traigh Bhan, uttalas ‘Tri-Van’. Det är en sällsynt, förförisk 19-årig singelmalt whisky inspirerad av Islay’s Traigh Bhans fantastiska vy. Ardbeg Traigh Bahn finns i begränsad upplaga på systembolaget från den 19 september 2019.  

För första gången på 20 år släpper Ardbeg en årgångswhisky som kommer att justeras och produceras i nya upplagor årligen, vilka kommer att lämna bestående uttryck. Inspirationen kommer från Traigh Bahn, lokalt känt på Islay som Singing Sands, och dess himmelskt vackra vy. För att markera varje årlig batch av Traigh Bhan får utgåvorna unika koder på kartongen, flaskorna och etiketterna. Med de subtila skillnaderna i varje ny smakprofil kan Ardbeggianer utforska sin batchkod på Ardbegs hemsida (http://ardbeg.com) för mer information om dess historia.

En ny, permanent åldrad Ardbeg är en sällsynt händelse och en anledning till firande. Vi hoppas att Ardbeggianer ska utforska de fina detaljerna i denna ständigt föränderliga dram där batchreceptet justeras från år till år. Den 19-åriga whiskyn har toner av rökig ananas och aromatisk trärök samt söt arom av rökt chilischoklad och paprika. Den intensiva smaken följs av en lång, rökig finish, säger Dr Bill Lumsden, Ardbeg-chef för Distillering, Whisky Creation & Whisky Stocks.

Traigh Bahn har en mjuk bronsfärg och avslöjar mjuka aromer av rökig ananas, gräddfil och rökt trä, som ger en oemotståndlig doft. Även toner av ny ek och en hint av mörkt läder framträder i doften. Med några droppar vatten framkommer söta och salta toner av toffee och lakrits. I smakpaletten återfinns chilichoklad, paprika, rostad ek och teblad som sammanflätas med en fräsch touch av pepparmintfondant och choklad. Den intensiva långa och rökiga eftersmaken samt en mjuk ton av den subtila träröken mynnar ut långt utanför glasets kant. 

Ardbeg Traigh Bahn

Artikelnummer: 4057701
Pris: 1 799 kr
Alkoholhalt: 46,2%
Lagrad på: amerikansk ek-, oloroso och sherryfat.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*