Ardnamurchan är nu ute på the AD/Venture walk!

Ardnamurchans team står på tunnor

Igår gick starten för Ardnamurchans AD/Venture walk – de ska vandra från sin buteljeringsanläggning i Fife på östkusten till Ardnamurchan Distillery på västkusten. En nätt promenad på snudd 300 km.

Själva idén till detta projekt är egentligen sprungen ur den rådande pandemin. Ardnamurchans säljteam hade vuxit från tre till fem personer men då alla jobbade hemifrån så hade de aldrig träffats – förutom via zoom.

Svenska Jenny Karlsson jobbar på Ardnamurchan som deras Marketing Communications Manager och vi pratade med henne några dagarna innan äventyren tog fart på allvar. Enligt henne så var det tänkt från början att bara vara en ’Hill Hike’ för att ha lite teambuilding, men det urartade snabbt.
– Diskussionerna spårade ur ganska snabbt och gick från en enkel Hill Hike till något mycket större, säger Jenny. Någon, med all säkerhet Connal, föreslog att vi skulle gå från vår buteljeringsanläggningen i Fife till destilleriet på Ardnamuchan halvön – en tur på strax under 30 mil.

Bild på teamet Jenny, Connal, Antonia, Graeme och Axel.

De som just nu är ute och vandrar är Jenny, Connal, Antonia, Graeme och Alex.

Här nedan är en ungefärlig rutt på äventyret:

När fröet var sått och idén började ta form på allvar insåg de att de skulle behöva hjälp med planeringen. I gruppen så är var det bara Graeme som hade någon erfarenhet av att vandra i närtid.
– Jag har ju visserligen vandrat mycket i de svenska fjällen, men det var också 35 år sedan skrattar Jenny. Graeme är med i den kända whisky klubben ’Hipflask Hiking Club’ så han har ju vandrat en hel del.

Bild på planeringsfasen med kartor och anteckningar

De fick hjälp med planeringen av en vän från whiskyklubben och de insåg ganska snabbt att detta projekt var lite mer komplicerat än de först hade trott.
– Vi pratar om 11 dagars vandring, säger Jenny. Varav sju nätter måste vi campa utomhus då allt är uppbokat.

Skottland och Storbritanien har ju haft en betydligt hårdare syn på Covid än vad vi i Sverige har haft och de har genomgått en riktig Lockdown. Nu när dessa restriktioner börjar lättas upp så vill alla som kan ge sig ut och komma i väg hemifrån.
– Nu när vi har gått in i Level 2 så får folk röra sig och då har alla stugor, hotell och B&Bs blivit uppbokade. Så det enda alternativet som fanns kvar var att tälta, säger Jenny.

Denna nya aspekt på vandringen gjorde också att de behövde snabbt köpa och lära sig utrustningen som behövdes och där har de fått mycket hjälp av den skotska outdoor-kedjan Tiso.
– Tiso har varit ett fantastiskt stöd och hjälpt till med både utrustning och råd. Vi har provat utrustningen, jag campade i trädgården förra helgen och det gjorde Alex med. Och ja, man är ju inte ung längre så det där med en god natts sömn kanske inte kommer att finnas de sju nätterna vi campar.

Förberedelser är A & O

För att förbereda sig inför denna hike så har de bland annat gjort en ’Hill Walk’ tillsammans – mest för att testa vandringsutrustningen och kläderna.
– Vi har ju också tränat individuellt självklart, säger Jenny. Jag springer upp och ner för kullarna i Edinburgh och Alex är ofta ute och vandrar på kullarna runt där han bor. Connal springer mycket till vardags men de säger att den bästa träningen inför en hike är att vandra… och det har vi kanske inte gjort så jättemycket.

Teamet ute på en Hill Climb i snö och blåst

Det har också varit svårt att planera in denna Hike då deras Lockdown har öppnats upp i stadier – det var först i april som de kunde besluta på riktigt att köra.
– Det var då vi insåg allvaret, nu måste vi ju köra och det är bara en månad kvar innan vi ska gå.

De siktar på att vandra cirka 25 – 35 km per dag – men de har väldigt roligt tillsammans redan nu så hon är inte orolig att detta projekt inte ska gå väl.
– Vi har väldigt roligt tillsammans som ett lag, så vi hoppas att det ska funka bra med sammanhållningen med. Jag tänkte lyssna på några böcker och lite musik, det gör nog de andra med emellanåt.

Hjälp på vägen

Under detta äventyr så har de ett support team med sig i form av Alex´s fru Vikki och deras mellandotter Ella. De kommer att köra en Landrover Defender med de tunga grejerna och möter upp teamet med mat varje kväll.
– Vi har även blivit lovade glass, öl och pizza av olika ställen längs med vägen, alla har verkligen ställt upp, säger Jenny. Vi håller ju precis som sagt på att gå ur Lockdown så folk är nyfikna och sugna på att hjälpa till.

Mer än bara en Hike

Även om det kan tyckas att denna vandring bara är ett bra PR-event så fyller den ett djupare syfte än att bara marknadsföra Ardnamurchan Distillery.
– Vi vill stödja den Skotska hotell, restaurang och bar industrin som har lidit under Lockdown. Denna sektor har verkligen offrat mycket det senaste året i UK, berättar hon. Vi vill stödja dem och det bästa sättet är att samla in pengar till the BEN.

The BEN, Benevolent Society of the Licensed Trade of Scotlan, är en organisation som hjälper och stödjer de som jobbar inom Hotell och restaurangbranschen i Skottland. Ardnamurchan teamet har nästan nått målet om £15,000 men alla bidrag tas tacksamt emot. Även om du bor i Sverige så kan du vara med att bidraga och det finns en saftig morot för alla whiskyintresserade!
– Alla som ger minst £20 och skickar in sitt namn är med i chansen att vinna ett fat med whisky från Ardnamurchan, säger Jenny. Vi ska även buteljera en speciell whisky där all förtjänst går direkt till the BEN – den lanseras i juni i år.

Här kan du följa vandringen och vara med att bidra till insamlingen https://www.justgiving.com/fundraising/theadventurers

the AD/venturer club

Naturligtvis så kommer de långa vandringsdagarna avslutas med några drams, men en whisky är särskilt speciella under denna tur. De kommer nämligen lansera sin egna whisky klubb under juni: the AD/venturer club.
– Whisky har vi faktiskt väldigt gott om, vi har fått samples från vänner inom industrin som vi tänkte prova längs med vägen. Men den coolaste whiskyn är nog den speciella buteljeringen som vi gör för att lansera the AD/venture club. En buteljering som ska säljas endast I UK tyvärr. Vi har alltid haft planer på att lansera en Ardnamurchan klubb, och namnet vi kom upp med var ‘the AD/venturer club’ så våran hike blev the AD/venture walk och vi kommer att lansera klubben I mitten av Juni.

Mer information om denna klubb och buteljering kommer att finnas på deras sociala medier men man kan redan nu boka in kvällen den 28e Maj. Då ska de ha ett Live event där bland annat whiskyn presenteras.

Ardnamurchan i Sverige

I Sverige representeras Ardnamurchan av Clydesdale och det finns faktiskt flaskor kvar av Ardnamurchans senaste lansering, AD/01.21:01 kvar i lager enligt deras hemsida.

AD/01.21:01 är den första batchen av deras AD Single Malt som kom ut i år. De buteljerade totalt 16,000 flaskor och använde samma recept som till deras Inaugural Release – d.v.s. 50% rökt och 50% orökt malt. Den är lagrad på en kombination av 65% ex-Bourbon fat och 35% exSherry fat.

Vill du veta mer om destilleriet eller dess grundare Alex Bruce så kan du läsa vår artikel här

Då Ardnamurchan är en 100% transparent företag så finns ALL fakta om själva processen som ingick för att producera denna utgåva tillgängligt via QR-koden som är tryckt på varje flaska.

Ardnamurchan AD/01.21:01

Pris: 679:-
Alkoholhalt: 46,8%
Volym: 700ml