Arran Extra Allt kommer i December –  Arran Heavily Peated Sherry Casks

Thomas Kuuttanens första besök på Isle of Arran var dramatiskt. Det rådde full storm, färjorna kunde inte lämna fastlandet och han fastnade i Arrans lagerhus tillsammans med destillerichefen James MacTaggart och exportchefen Andy Bell.

Där och då blev han så där löjligt förälskad i ett rökigt sherryfat som han inte trodde existerade. Rökig whisky är inte något Arran är känt för, man har till och med slutat producera sådan. När han fick se att Arran hade rökiga sherryfat tände han på alla cylindrar. Thomas började direkt tjata på James och Andy om att de skulle skräddarsy en whisky för Sverige, en Arran EXTRA ALLT. De tyckte lindrigt sagt att han var tokig.

I remember Thomas’ first trip to Arran. A full storm saw us stranded on the island and, over a few drams, the idea for the Crazy Swede was born.Andy Bell, Export Manager Arran Distillers

Jobbar man på Arran och är van att göra en elegant och stillsam whisky så kan man förstå att man tyckte att den där svensken som sprang omkring i lagerhusen och yrade om rökbomber och kolsvarta sherryfat inte var riktigt frisk. Men Thomas gav sig inte. Enda sättet att få ut honom ur lagerhusen var att hjälpa till att leta fram Arrans mest rökiga sherrylagringar.

Vem vill inte ha extra allt?

De valde supermättade olorosofat, 50 PPM i rökighet och körde på 50 % alkoholstyrka för extra koncentration. Tillsammans komponerade de ett sherrymonster som ändå inte mosade Arrans husstil med sina fruktiga estrar och där den extrema rökigheten tjöt i provningsglasen. Resultatet blev precis som Thomas ville – vem vill inte ha extra allt! Whiskyn vann Systembolagets offertprovning med toppoäng.

Arran Heavily Peated Sherry Casks might be the most audacious expression we have ever released.Andy Bell, Export Manager Arran Distillers

Den 1 december lanserar Systembolaget den mest fullproppade Arran-whiskyn som någonsin lämnat den skotska ön. På destilleriet kallade man whiskyn för The Crazy Swede. Det kan man gott göra i Sverige också för nog är det en galen whisky, men här valde de namnet Arran Heavily Peated – Sherry Casks. Whisky med sådan kvalitet och en prislapp på 549 kronor vill de inte skämta bort.

Även om några säkert kommer tycka att den här är för mycket av det goda, så är Thomas övertygad att de flesta kommer uppskatta Arran Heavily Peated – Sherry Casks lika mycket som honom. Om så blir fallet är Symposions stora utmaning att få de drygt 20 000 flaskorna som kan buteljeras varje år att räcka eftersom Systembolaget fick feeling och lanserar whiskyn i samtliga butiker redan från dag ett.

Sometimes it takes a measure of craziness to succeed. The Crazy Swede walks the tightrope in perfect balance between extreme smoke, dark sherry and Arran’s distinctive house style, full of fruity esters. – Andy Bell, Export Manager Arran Distillers

Arran Heavily Peated Sherry Casks

Produkt:           Arran Heavily Peated – Sherry Casks
Säljstart:           2021-12-01
Art.nr:               501-01
Pris:                   549 kr
Distribution:    Fast sortiment, samtliga butiker
Ursprung:         Lochranza, Isle of Arran, Skottland
Producent:       Isle of Arran Distillers Ltd
Alkoholhalt:     50 %
Ålder:                Minst 7 års lagring
Fat:                    Oloroso Sherry Hogshead (240-liter)
Rök:                   50 ppm
Vatten:             Lokalt vatten från floden Easan Biorach Burn som rinner utanför destilleriet
Övrigt:              Ej kylfiltrerad, ej färgad.
Färg:                 Mörk mahogny.

Doft:                 Grillat bacon, tjärat tågvirke, oloroso, katrinplommon, pomerans och söt lakrits.
Smak:                Kraftfullt rökig med tydlig fatkaraktär. Inslag av tjärpastill, nygarvat läder, russin, farinsocker, mörk choklad, sherry och apelsinskal.
Eftersmak:       Lång, torvrökig med söt, underliggande frukt.