Avondale Genus 2019

Genus är en hyllning till den familjeanda som präglar Avondale och som vingårdens ägare Johnathan Grieve vill lyfta fram. Själva ordet Genus har en koppling till släktskap på latin, Avondale är en familjeägd egendom och här finns en stark, familjär gemenskap med alla som är verksamma i arbetet på gården.

Avondale arbetar både ekologiskt och enligt biodynamiska principer. Inriktningen innebär en kretsloppstanke i vingården och en helhetssyn på allt liv på Avondale, från jordmån till energier i kosmos. Emblemet på flaskans hals avspeglar detta energirika, levande system.

Genus liknar stilmässigt en druvblandning från Bordeaux och har samtidigt en mjukt bärig och välbalanserad stil. Tyngden ligger i cabernet sauvignon och merlot som fått sällskap av cabernet franc och mindre tillskott av petit verdot och malbec. Druvorna kommer från stockar med en ålder mellan 20 och 30 år och skördeuttaget hålls lågt.

Skörden sker tidigt på morgonen när det är som svalast, druvorna avstjälkas och krossas varsamt. Själva jäsningen pågår någon dryg vecka. Den fina druvkvaliteten ger möjlighet till en förlängd maceration efter jäsningen, närmare en månads tid, vilken tillför vinet smakrikedom. Genus har sedan fått vila på 225-liters franska ekfat mellan 12 och 18 månader. Vinet har god lagringspotential.

Doft och smak
I doften finns en bred palett av mörka och röda bär, svarta vinbär och mörka plommon, ett drag av mörk choklad och kryddighet. Smaken är fyllig och fint strukturerad, mjuka tanniner ger vinet en ryggrad. Ett välintegrerat vin med lager av nyanser och ett fullmatat, långt avslut.

Avondale

Genus / 2019
Pris: 199:-
Artikelnummer: 2909