Balvenie Peat Week 14 yo Vintage 2003

Detta är en pressrelease från Balvenie Distillery och William Grant & Sons

—- Pressrelease—-
Nu lanseras The Balvenie Peat Week Aged 14 Years (2003 Vintage) som en uppföljare till fjolårets premiärsläpp (2002 Vintage). Whiskyn destilleraas 
under sju dagar varje år och årgångsbetecknas. Nu har årgång 2003 kommit till Sverige.

Balvenie är den mest hantverksmässiga Single Malt som tillverkas i Skottland. Redan förra året lanserades (2002 Vintage), en tappning som förändrade bilden av hur en klassisk whisky från Speyside kan smaka. Nu lanseras nästa årgångstappning av den rökiga whiskyn: The Balvenie Peat Week Aged 14 Years (2003 Vintage).

När väldigt få Speyside-destillerier använde torv i sin produktion, gjorde Balvenie en sats med extra rökig malt som fick ligga och mogna på destilleriet i Dufftown., Skottland. Det hela övervakades av branschens längst aktiva maltmästare, David Stewart MBE. Sedan dess har The Balvenie dedikerat en vecka varje år till att enbart använda 100 procent malt som torkats över glödande torv. Projektret heter Peat Week och handlar om att, med stor hantverksskicklighet, tillverka en ny variant av The Balvenie, med förhöjda rökiga toner.

The Balvenie Peat Week Aged 14 Years 2003 Vintage
The Balvenie Peat Week Aged 14 Years 2003 Vintage  med nummer 40351-01 säljs på Systembolaget från och med den 2 november 2018 och kostar 799 kronor.
—-Pressrelease—-

Vi på Malter Magasin har mottagit ett presskit innehållande 10 cl av denna nya Vintage. 

Doft: Söt rök med tydliga toner av honung och blommor. En aning sot. I en jämförelse med Vintage 2002 så uppfattar vi den nya buteljeringen som lenare och med mindre stickig rök.

Smak: Man möts först av en kick på grund av den högre alkoholhalten, men så fort den försvinner kommer runda honungstoner doppade i rök. Det är en söt rök med ett torrt avslut. Naturligtvis en hel del vanilj.

Finish: Medellång med en hel del rök. Honungen dröjer sig kvar.