Benromach Contrasts: Organic en whisky som bryter normer

Nu kommer 6000 flaskor
Benromach Contrasts: Organic!

Skottlands enda 100% ekologiska whisky kommer nu till Sverige i en exklusiv lansering som många får vara med att uppleva – totalt anländer 6000 flaskor!

Benromach byggdes i den lilla byn Forres utanför Elgin 1898. Det var den nyanlagda järnvägen, strax nedanför Romach Hills där destilleriet ännu idag hämtar sitt vatten, som lockade den legendariske Campbeltowndestillatören Duncan MacCullum till just Forres.

Med facit i hand var det ingen lyckosam investering. Precis när Benromach pressat ur sig sina första droppar inträffade den olycksaliga Pattisonkraschen som skickade chockvågor genom hela den skotska whiskyindustrin, raderade ut flera destillerier och stängde andra för decennier framöver.

Benromach kom i gång igen med nya ägare efter ett tiotal år. Det blev det första i en lång rad av ägarskiften med både amerikanska och kanadensiska bolag, och däremellan långa tider av tystnad under världskrig och depressionsår. I Benromachs ägarlängd finns alltifrån lycksökare till seriösa storbolag. Först i början av 1950-talet fick Benromach fast mark under pannorna och kunde se fram emot 30 års drift i United Distillers regi.

I början av 1980-talet uppstod en överproduktion och Benromach, som var litet, medfaret och i behov av renovering, stängdes för gott tillsammans med en lång rad andra destillerier. Det kom som en stor överraskning när Gordon & MacPhail kunde förvärva det nedlagda destilleriet, påbörja en totalrenovering och fem år senare, den 15 oktober 1998, återstarta Benromach i närvaro av både Prins Charles och George Urquhart, som nu fick se sin livsdröm om ett eget destilleri förverkligad.

Vid Benromach tillverkar Gordon & MacPhail en klassisk gammaldags Speysidewhisky. Man använder hårdare rökt malt, som i gamla tider, och tillverkar med äldre metoder, som långa jästider och en av de absolut långsammaste destilleringsprocesserna i hela Skottland. Resultatet blir en lätt rökig, fruktig och smakrik whisky.

Benromach Contrasts: Organic 2013 Virgin American Oak

Denna whisky är skapad för att vara en kontrast till vad man annars producerar på Benromach – här får du chansen att uppleva bredden hos destilleriet. Vanligtvis så använder de malt från en rad olika leverantörer och efter att ha kokat sin sprit så lägger de den på ex-bourbon fat från USA. Inga konstigheter och inget uppseende väckande.

Men Benromach producerar också denna ekologiska whisky, något som de är snudd på ensamma om i hela Skottland. Att göra en 100% ekologisk whisky är inte så enkelt som att bara köpa in ekologiska råvaror – man måste också säkerhetsställa att även faten är ekologiska – tillverkade av ek som har växt i skyddade och ekologiskt certifierade ekskogar. Det var först när Benromach hittade en sådan producent i USA som de kunde ta fram fat av ny amerikansk vitek som levde upp till UK Soil Associations hårda regler som de kunde utveckla denna smått unika whisky.

8 år på ny amerikansk vitek

Det är ett kärvt beslut att låta whisky lagras länge på nya ekfat. Det finns en risk att eken tar över helt och istället för något som smakar whisky så har du en trädryck istället. Men 250 liter är mycket vätska och Benromach har lyckats att skapa en imponerade whisky som för tankar till hur det var förr. När man njuter av denna whisky så går tankarna osökt till hur skogs- och lantbruk förr sköttes.

Innan de moderna arbetssätten introducerades och innan gödningsmedel tillsattes så var ju whisky en naturligt ekologisk produkt – och denna, Benromach Contrasts: Organis är nog så nära ’förr’ som går att få tag på idag. Handgjord whisky med yrkesstolthet och helt ekologisk!


Benromach Distillery | Contrasts: Organic | 46% | 2013

91/100

Destillerad i Forres, Speyside

| DOFT
Här mötts man av en storm av dofter! Först en tydlig och varm vaniljton som snabbt följ upp av honungstoner med en citrus twist. Här finns också mogen och solvam melon. Svaga rostade maltiga noter som också ger en del choklad. Även om den ska vara helt orökig så finns det en svag röknot i bakgrunden. 23/25

| SMAK
Fyllig och krämig på tungan med en väldigt tydlig fatkaraktär. För mig personligen så påminner den väldigt mycket om hur det doftade i min farfars snickeri – solvarmt trä med en hel del ek fuktighet. Här finns också kaffe nyans såväl som en lakrits ton. Vaniljen är ju självklart med likaså en tydlig pepprighet. 24/25

| FINISH
Lång eftersmak med rullande ek och vanilj som samsas bra. Frukt och toner av choklad finns med också. Det är en väldigt snäll eftersmak som är välkomponerad. och bjuder in till en till zip. 22/25

| HELHET
Man känner att detta är en batch whisky och inte en single cask – smakerna är förfinade och helheten är snyggt paketerad. Det man vill att den ska smaka smakar den. Valet att lägga den på 46% känns helt rätt, mer procent så hade förmodligen ekigheten från faten fått en för stor påverkan. En riktigt bra whisky att runda av sommaren med! 22/25

Benromach Contrasts: Organic 2013 Virgin American Oak, 46%

Säljstart: Fredag 12 augusti kl. 10:00
Artnr: 11847
Alkoholhalt: 46%
Ursprung: Speyside, Skottland
Typ: Organic Speyside Single Malt Scotch Whisky
Producent: Benromach
Destilleri: Benromach Distillery
Destillerad: 2013
Buteljerad: 2022
Fat: 8 års lagring på 250 liters nya ekfat, American White Oak (Quercus alba)
Jäst: Bryggeri- och destillerijäst
Jäsning: 72–120 timmar i jäskar av europeisk lärk. Cirka 11 000 liter.
Malt: Orökt malt av kornsorten Concerto, (0 ppm)
Angels share: Ca 2%
Övrigt: Ej kylfiltrerad, ej färgad
Totalt antal flaskor: 7200 fl.
Antal flaskor till Sverige: 6000 fl.