Birra Roma Chiara – ny pilsner, perfekt till italiensk mat!

Birra Roma Chiara är en ljus Pilsner inspirerad av Roms rika kultur och mattradition. Bryggmästaren är ursprungligen kock och hans passion för öl och mat i kombination ligger bakom Birra Romas framgångar. Ölen passar perfekt till italiensk mat och specialiteter från Rom. Drick den till pizza, pasta arrabbiata eller porchetta.

Italienska hantverksbryggeriet Birradamare ligger nära den antika hamnen på ön Isola Sacra, där floden Tibern möter Medelhavet. Det är svårt att expandera där, så man har fått leta efter den perfekta platsen för att tillverka Birra Roma Chiara.

Birra Roma Chiara är en pilsner som är gjord för att passa till det italienska köket, som nyfriterade arancini till exempel.

Bryggmästaren Andrea Frigerio startade ett samarbete med de prisbelönta bryggarna på Pivovar Smichov, i hjärtat av Prag. Baserade i Tjeckien, landet där pilsnern föddes, och med över ett sekel av bryggerfarenhet har Smichov-teamet jobbat hårt för att förverkliga Andreas vision. Resultatet är den här ljusa, kraftfulla pilsnern som är utmärkt att dricka på egen hand, men också passar perfekt till diverse italienska rätter som pizza, arancini och pasta arrabbiata.

Finns i Systembolagets beställningssortiment

Nr 56245 · Flaska 330 ml · 4,7 %· Pris: 16:90

Arancini

Arancini är ljuvliga gyllenbruna och frasiga friterade bollar gjorda på risotto! Passar utmärkt som tillbehör, förrätt eller snack. Perfekt att laga om du har risottorester, bara att panera och fritera.

Risotto

7 – 8 dl vatten
2 buljongtärningar
1 riven vitlöksklyfta
2 dl arborioris
2 msk smör
2 msk olivolja
1 dl vin (gärna vitt)
1 1/2 dl riven parmesan
salt
peppar

Panering

1 1/2 dl vetemjöl
2 uppvispade ägg
3 dl pankoneutral olja till fritering

Gör så här

  • Risotto: Koka upp vatten och buljong.
  • Fräs vitlök och ris i smör och olja i en stor kastrull några minuter. 
  • Häll på vinet och låt koka in. Tillsätt sedan buljongen, lite i taget. Låt sjuda på medelvärme under omrörning tills riset är mjukt och har lite tuggmotstånd, 20- 30 minuter. Rör ner parmesan och smaka av med salt och peppar, låt svalna helt. Låt gärna risotton stå i kylen över natten så blir den enklare att rulla. Öppna timer: 20 minuter
  • Panering: Rulla risotton till bollar. Rulla först i mjöl, sedan ägg och sist panko.
  • Värm oljan till 170-180°C. Fritera bollarna i omgångar tills de får fin färg. Låt rinna av på papper och ät direkt.