Black Bottle 10 yo nylanseras efter mer än 20 år

Black Bottle är en blended whisky som länge varit hyllad för sin kvalitet och ett riktigt bra alternativ istället för dyrare single malt. Mycket av dess framgång ligger i det hemliga och rökiga receptet som skapades redan 1879.

Historien om denna whisky tar sitt avstamp i Aberdeen år 1879. Där drev de tre bröderna Graham’s, Charles, David och Gordon, en tehandel ihop. Gordon som skapade företagets teblandningar var känd för sin otroliga förmåga att skapa fantastiska teer.

På denna tid så började whisky växa fram som en åtråvärd dryck och det föll sig naturligt att te- och kaffehandlare sålde dessa produkter i sina butiker.

Gordon Graham var nyfiken på denna konst att blanda whisky och började i en liten skala. Han köpte in malt- och grainwhisky från lokala destillerier och skapade en whisky som var olik de flesta andra blends som fanns på denna tid. En robust whisky med mycket rök. Till en början så var det bara släkt och vänner som fick ta del av hans experiment, men snart så ville hela Aberdeen smaka på ’Gordon Grahams’s Special Liqueur’ – som den hette på den tiden.

Bröderna beslutade att de skulle börja sälja denna whisky i sin butik. Till en början så sålde de den endast på lerkrus men då den snabbt ökade i popularitet så började de leta efter en annan typ av kärl. De sökte efter något unikt som skulle göra att deras whisky stod ut från mängden – och de fann sin lösning i Tyskland. Där fanns en leverantör som kunde skapa svarta glasflaskor, och så föddes varumärket Black Bottle. När Första Världskriget bröt ut 1914 så blev de dock tvungna att byta flaskmodell och började använda traditionellt grönt glas istället.

Samma namn, nya recept

Den Black Bottle vi ser idag på Systembolaget delar egentligen bara sitt namn med den produkt som Gordon Graham skapade, men vi åter kommer till den strax.

Redan 1959 så såldes Gordon Graham & Co Ltd till Long John som i sin tur ägdes av det amerikanska företaget Schenley Industries Inc. Tyvärr så ändrades nästan allt som var Black Bottle – från receptet på whiskyn till designen på etiketten. Under trettio års tid så var Black Bottle bara en blended whisky i mängden av alla andra märken där finessen och kvaliteten fick ta stryk.

Men runt 1990 så hamnade varumärket i Allied Distillers ägor och de insåg vilken rik historia som denna whisky hade. I alla gamla dokument så beskrevs  Black Bottle som en robust och kraftfull blend med en tydlig rökton. Detta tog Allied till sig och vände blicken mot Islay. De skapade en ny variant av Black Bottle som de byggde kring Bunnahabhain i grunden men använde whisky från alla då aktiva destillerier på ön.

I dessa buteljeringar kan man tydligt känna igen rökdoften från Ardbeg och Laphroaig. De använde sig också av sloganen ’Finest Scotch Whisky with a Heart of Islay’ på etiketten. Under 1998 så lanserade de också en 10 årig variant som mottogs med näst intill stående ovationer.

Black Bottle lämnar Islay

1999 så blev Highland Distillers en del av Edrington och de valde att 2003 sälja både Bunnahabhain såväl som Black Bottle till Burn Stewart Distillers. De nya ägarna använde samma recept i tio års tid fram till 2013 då deras Master Blender Ian MacMillan beslutade att de skulle förändra receptet. Ian sade i en intervju att han tyckte att ”Black Bottle har förlorat sig på Islay” och att de skulle föra Black Bottle närmare till det originalrecept som Gordon Graham en gång skapade.

Ian skapade nu en blend som innehöll en högre andel malt än tidigare recept och han lade fokus på robust smaker som var för sig tog plats men samtidigt samspelade för att skapa en robust och lätt rökig Blended Whisky. De beslutade också att återinföra det svarta glaset.

Black Bottle 10 yo 2020

Nu, mer än tjugo år senare i januari 2020 så kom nyheten att de återlanserar Black Bottle 10yo. Den har lagrats på amerikanska ekfat i 10 år från Kelvin Cooperage i Kentucky. Den finns tillgänglig just nu i UK, Frankrike, Tyskland, Nederländerna samt Sydkorea och kostar ca £28 – en liten peng för flytande whiskyhistoria.

Black Bottle kan du köpa på Systembolaget