Caroni: Trinidads förlorade Destilleri!

2003 slog Caroni igen portarna och stängdes för gott. En gång i tiden fanns det mer än 50 destillerier på ön Trinidad. Idag finns det bara ett: Angostura. Caroni var det sista som stängdes 2003. Det var ett magiskt destilleri som producerade något av den grymmaste rommen man kan hitta. Detta är historien om Caroni, karibiens motsvarighet till Laphroaig!

Text: Henric Madsen

Ca 1 mil utanför Venzuelas kust ligger ön Trinidad. Ön tillhör Rebuliken Trinidad och Tobago som består av två stora öar och 21 mindre i Västindien.

Under 1800-talet så fanns det fler än 50 destillerier på Trinidad, 150 år senare hade de sjunkit till endast 8, och idag finns det endast ett, Angostura.

1918 byggdes Caroni som ett statsägt destilleri. Det byggdes mitt i hjärtat av Caronislättens sockerplantage, Caroni County, med tillgång till ett eget sockerraffinaderi, vilket gjorde den till en 100% Trinidad rom.

Destilleriet hade både kolonnpannor så väl som vanliga kopparpannor d.v.s. pot stills. Spriten de producerade var extremt tung och rökig och hyllades världen över, och kanske främst av den brittiska flottan. Dess karaktär gjorde också att den ofta kallas ”Västindiens Islay”.

Det mesta av den rom som producerades såldes till blenders och spritföretag, och de buteljerade nästan aldrig något under egen etikett. Just det faktum att det var i stort sett omöjligt att få tag på en destilleributeljering gjorde Caroni nästan mytiskt.

Caronis storhetstid var mellan 1925 och 1993 då destilleriet gick med full drift under nästan 70 år. Under den senare delen av 90-talet och början av 2000-talet så började romindustrin att vackla, främst pga industrikonsolidering och under 2002 så svängde även konjunkturen för sockerrörsindustrin och det beslutades att det stora plantage i Caroni County skulle i stängas.

Detta gjorde i förlängningen att också Caroni destilleriet gick samma öde till mötes. Den mytiska bilden av destilleriet stärktes i och med denna stängning.
Under 2003 så såldes hela det kvarvarande lagret på auktion. Men den välkända italienaren Luca Gargano, som jobbar för den romproducenten tillika buteljeraren Velier, ”råkade” 2004 hitta ett helt lagerhus fyllt med Caroni rom från 70, 80 och 90-talet.

Velier och La Maison du Whisky slog sig ihop och köpte denna nyfunna skatt. Det fanns så mycket Caroni i lagret så de kunde skapa en helt ny utgåva, Caroni 12 years 100 proof (50%). Detta är den yngsta varianten av Caroni vi kommer att se i framtiden. 2008 så flyttade Velier sin del av lagret till Guyana där de fortsatte att lagra Caroni rom i tropiskt klimat.

Velier har släppt ett 20-tal Caronibuteljeringar med en distinkt och lättigenkännlig design. Svartvita bilder, tagna från Caronis storhetstid, på en svart flaska. De buteljer som släpps numer tar slut på några sekunder och är hett eftertraktade på auktionshus.

Förutom Velier och La Maison du Whisky så finns det en rad buteljerare som också har fat med Caronis rom som de ruvar på. Bristol Spirits är ett exempel, Sansibar ett annat.

På Systembolaget så finner du idag sex olika buteljeringar i beställningssortimentet.

Två av dessa är buteljerade under namnet ’Kill Devil’. Bakom namnet döljer sig den skotska anrika buteljerare Hunter Laing.

1 Trackback / Pingback

  1. Caroni 21yo 1998 61,6% - Malter Magasin

Kommentarerna är stängda.