Det stora året – La Grande Année 2012

Gjort för att representera sitt år är Bollinger La Grande Année unikt i sin stil vid varje lansering men den klassiska husstilen finns alltid närvarande. Det stora året 2012 representeras av ett uttrycksfullt vin som både är fylligt, fräscht och komplext. Trots att vinet redan är sju år gammalt gör det sig bäst om 5-10 år. Den efterlängtade lanseringen finns på Systembolaget från den 3 mars.

Bollinger La Grande Année är vinet som representerar ett stort år hos Champagne Bollinger. Gjort för att representera sitt år är vinet unikt i sin stil inför varje lansering, dock finns den klassiska Bollinger-stilen alltid närvarande.

När 2008 lanserades var vinet fortfarande väldigt ungt trots sin egentliga ålder. Eftersom åren 2009-2011 inte kvalificerade sig som ett stort år enligt Bollinger är det nu 2012 som släpps på marknaden. Det året representeras av ett uttrycksfullt vin som är fylligt, fräscht och komplext. Visserligen har 2012 redan nu en fyllig och aromatisk smakprofil men det gör sig bäst om det får lagras i källaren i ytterligare 5-10 år. Vinet är nu uttrycksfullt och strukturerat, med åren kommer djupet av en vällagrad årgångschampagne att träda fram allt mer.

La Grande Année är som alltid en perfekt champagne till mat tack vare sin fylliga stil. Passar perfekt till mat med mycket umami som fisk, skaldjur, svamp och tryffel.

Vinet går i gyllene nyanser som ger en indikation på vinets mognadsgrad, bubblorna är små och lätta. Doften är typisk för Bollingers husstil och bär toner av aprikos, mandel och hasselnöt. Smaken är intensiv, fyllig och silkeslen. Med mer lagringstid kommer vinet att bli mer komplext och utveckla toner av tryffel och choklad.

Pinot Noir – tyngden i en husstil
Vid en tillbakablick på de senaste årgångarna som lanserats blir det tydligt att de har haft en högre andel av Pinot Noir än nomalt, 2008 låg andelen på 71 % men till årgång 2012 ligger på 65, resterande andel av vinet består som vanligt av Chardonnay.

Druvan Pinot Noir är krävande, ömtålig och kräver konstant uppmärksamhet men vid rätt omhändertagande ger druvan mycket tillbaka. Hos Bollinger är Pinot Noir den främsta druvan och har alltid varit en hörnsten i husets identitet. I champagnen bidrar den med styrka, kropp och vinositet. Chardonnay i sin tur är en tilltalande och populär druva som odlas världen över. Hos Bollinger trivs den i den kalkrika jorden och har odlats på samma plats i generation efter generation. Hos Bollinger bidrar Chardonnay med sin fräschör som druvan är känd för och lagras på små ekfat för att så sin fulla potential. Aromerna är subtila, fruktiga, och ibland en antydan av brioche.

En hantverkstradition
La Grande Année är resultatet av den noggrant bevarade traditionella expertisen hos Champagne Bollinger. Vinet är därför uteslutande vinifierat i små gamla ekfat, dessa är i genomsnitt 20 år gamla. Totalt har huset tillgång till närmare 3 500 äldre fat som hanteras av Bollingers egna tunnbindare. Efter lagringen på sin jästfällning, som är nästan dubbelt så lång än vad appellationen kräver, utförs riddling och disgorgement för hand. Champagne Bollinger har aldrig övergett denna traditionella hantverksmetod, vilket hjälper till att utveckla aromer av stor finess.

Bollinger La Grande Année 2012
Artnr 7579
​Pris 1499 kr

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*