Dubbelt upp från Cadenheads den 26 augusti!

Skottlands äldsta oberoende buteljerare Cadenhead har handlat med whisky ända sedan 1842. Lagret man byggt genom åren är ett av de absolut mest imponerande som existerar. Det är fel att säga att man ruvar över dessa whiskyfat som drakar över sitt guld, men troligen är ingen annan buteljerare lika rigorös med vad man buteljerar.

Bedömer man att ett fat inte har nått sin topp så buteljerar man inte. Det gör att det ibland kan gå långa tider mellan nya lanseringar. Det finns förmodligen ingen annan urvalspanel som lika hårdnackat hellre fäller än friar. Det kan man göra tack vare ett finansiellt starkt ägarbolag som inte låter ekonomiska realiteter komma i vägen för kvalitet. Med Springbank i ryggen har man muskler att både köpa nya fat och vänta på rätt tillfälle att buteljera dem. Den här buteljeringsfilosofin medför att Cadenhead både har och buteljerar mycket gammal whisky och framför allt att kvaliteten alltid är förbluffande bra.

CADENHEAD CRAIGELLACHIE 12 YO, SHERRY & MADEIRA CASKS, 46% 

Craigellachie är en arbetshäst i Bacardi-familjen som förser koncernen med stora mängder maltwhisky till en lång rad berömda blendwhiskysorter. Som singelmalt är detta anonyma destilleri ganska sällsynt, men i sina bästa stunder alldeles fantastiskt. Cadenheads tolvåring är lagrad på bourbonfat, och därefter på sherry- och madeirafat.

Säljstart: Torsdag 26 augusti, webblansering kl. 10:00
Artnr: 40969-01
Pris: 688 kr
Alkoholhalt: 46%
Ursprung: Speyside, Skottland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Destillerad: 2008
Ålder: 12 år
Fat: 65% refill Sherry butts, 35% fresh Madeira casks
Rök: Orökt
Övrigt: Ej färgad eller kylfiltrerad
Totalt antal flaskor: Anges ej, men är som alltid med Cadenhead småskaligt och i begränsad tillgång.
Antal flaskor till Sverige: 240 fl.

CADENHEAD NORTH BRITISH GRAIN 35 YO, BOURBON CASK, 46% 

Cadenhead är antagligen den buteljerare som betytt mest för att synen på grainwhisky förändrats. Få, om ens någon, har så mycket gammal grain i lager som Cadenhead. North British Distillery byggdes i Edinburgh 1885. Vid den tiden kunde Skotska whiskyblenders endast köpa sin grainwhisky från Cameronbridgde som ägdes av mäktiga DCL (våra dagars Diageo). North British byggdes för att bryta detta oönskade monopol. Destilleriet har haft många ägarturer. I dag är det samägt av Diageo och Edrington.

Säljstart: Torsdag 26 augusti, webblansering kl. 10:00
Artnr: 11015-01
Pris: 1 685 kr
Alkoholhalt: 46%
Ursprung: Edinburgh, Lowlands, Skottland
Typ: Single Grain Scotch Whisky
Destillerad: 1985
Ålder: 35 år
Fat: Bourbon
Rök: Non peated
Övrigt: Ej färgad eller kylfiltrerad
Totalt antal flaskor: Anges ej, men är som alltid med Cadenhead småskaligt och i begränsad tillgång.
Antal flaskor till Sverige: 42 fl.