Dubbla släpp från Gordon & MacPhail imorgon

Man skulle nästa kalla morgondagens släpps för Battle of the Island´s – då släpps nämligen en 13 årig Caol Ila från Isle of Islay och en robust 18 årig Highland park från Orkney. Bägge ingår i Gordon & MacPhails hyllade serie Connoisseurs Choice.

Highland Park

Highland Park har sin egen stil och brukar med rätta kallas Nordsjöns Amarone. Highland Park lagras ofta på sherryfat, den får mycket smak av den egna, smått unika golvmältningen och inte minst genom lagringen på Orkneyöarna. Det hårda atlantklimatet med ändlösa saltregn och temperaturer jämna som ett kylskåp är en speciell miljö att lagra whisky. En starkt bidragande orsak till Highland Parks speciella still är golvmältningen och Orkney-torven från Hobbister Hill i närheten av destilleriet. På Orkney har vinden och de ständiga regnen gjort att det aldrig har vuxit mer än några sporadiska lövträd. De svepande kullarna är i stället täckta av ljung. I övriga Skottland har torven en helt annan sammansättning. Ljungtorven bidrar till att ge Highland Park sin speciella blommiga honungskaraktär, och pannskötarna har också för vana att slänga in några ljungknippen på den glödande torvbädden när malten torkas i kölnan.

Orkneyöarna är onekligen en speciell plats i whiskyvärlden, värd både ett och flera besök. Amerikanska Newsweek utsåg nyligen Orkneyöarna till en av tio platser man måste resa till i världen. Highland Park har dessutom en ytterst fascinerande historia med en närmast obruten drift sedan Gustaf den III:s dagar.

Highland Parks popularitet tycks ständigt öka och destilleriet har numera svårt att upprätthålla sina åldersbestämda buteljeringar. Som många gånger förr är Gordon & MacPhail räddningen. Nu släpper det anrika Elginföretaget en 18-årig buteljering av Highland Park i sin Connoisseurs Choice-serie

HIGHLAND PARK 2002 (18YO) REFILL SHERRY BUTT, CONNOISSEURS CHOICE, 58,1%

Säljstart: Tisdag 21 september, utvalda butiker (vinkällarbutikerna) samt webblager, kl. 10:00
Artnr: 41022-01
Pris: 1 790 kr
Alkoholhalt: 58,1%
Ursprung: Orkney, Islands, Skottland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Råvara: Mältat korn, blandning av hårt rökt och orökt
Destillerad: Tisdag, 3 december, 2002
Buteljerad: Måndag, 15 februari, 2021
Ålder: 18 år
Fat: Refill Sherry Butt, Cask No. 6431
Övrigt: Ej kylfiltrerad, inga tillsatta färgämnen
Antal flaskor totalt: 572 fl.
Antal flaskor till Sverige: 192 fl.

Caol Ila

Säg Hermitage och vinkännare över hela världen får något saligt i blicken. Hermitage är en AOC i norra Rhône, egentligen är det inte mer än en granitkulle ovanför sluttningarna vid staden Tain där Rhônefloden gör en vid krök. Härifrån kommer några av Frankrikes och därmed världens mest exklusiva röda viner. Att lagra whisky på så exceptionella vinfat tillhör sannerligen inte vanligheterna, inte bara för att det är dyra och svåra fat att köpa loss från de franska producenterna, utan också för att vinet är så kraftfullt att de smaker som sitter i fatväggarna riskerar att köra över whiskyn. För att stå emot krävs en whisky med muskler. Det har som bekant Caol Ila. Den distinkta röken från Islaywhiskeyn låter sig inte tämjas av fransk fruktighet, istället tar den fransosen på sina axlar och blommar ut i en rik, fyllig och smakfull fruktskål. 

Caol Ila Hermitage Wood Finish är en tretton år gammal whisky, som fått gifta sig samman med Hermitagefatet i hela tre år. Resultatet är ett långt och lyckligt äktenskap.

CAOL ILA 2007 (13YO) HERMITAGE WOOD FINISH, CONNOISSEURS CHOICE, 45%

Säljstart: Tisdag 21 september, utvalda butiker (vinkällarbutikerna) samt webblager, kl. 10:00
Artnr: 41021-01
Pris: 1 195 kr
Alkoholhalt: 45%
Ursprung: Islay, Skottland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Råvara: Hårt rökt mältat korn
Destillerad: Måndag, 18 juni, 2007
Buteljerad: Tisdag, 20 april, 2021
Ålder: 13 år
Fat: Refill Bourbon Barrels, slutlagrad på Hermitagefat i 3 år, Cask No. 18601202-18601210
Övrigt: Ej kylfiltrerad, inga tillsatta färgämnen
Antal flaskor totalt: 3934 fl.
Antal flaskor till Sverige: 120 fl.