Finlaggan Batch Strength – unik för Sverige!

Finlaggan Batch Strength

Imorgon kl: 10:00 släpps Finlaggan Batch Strength på Systembolaget. Detta är en single malt whisky som är framtagen av Symposions Thomas Kuuttanen tillsammans med Andrew Crook från Vintage Malt Whisky Co endast för den svenska marknaden.

För många så har förmodligen Finlaggan varit en av hörnstenarna när intresset för whisky började byggas. Man sneglade mot de där dyra pjäserna längre upp på hyllan men stod med en Finlaggan i handen som bara kostade en bråkdel. Och väl hemma så möttes man av en värld av rök, torv och drömmar om de Yttre Hebriderna och man häpnades över prisvärdheten. Dessa minnena kommer faktiskt tillbaka till en när man doftar på denna nya buteljering.

Finlaggan Batch Strength

Finlaggan Batch Strength – Islay Single Malt 50%

Doft: Först mötts man av en söt och tydlig torv ton – notera att det inte är rök utan den där lite våta torvdoften. Sötman påminner om kanderat socker, den tydliga vaniljtonen för tankarna direkt till en Crème Brûlée. Efter en stund dyker svaga petroleumdofter upp – tänk diesel när man får några droppar på handen när man tankar. Det finns också en svag strimma av råsprit längst bort i doft periferin. Djup och bred doft med många lager.

Smak: Stor och rökigsmutsig smak. Här slåss röken och sältan mot varandra under ett moln av dieselnoter hängande över sig. Här finns det mycket smak! Charkuterier, dieselångor, viol tabletter och lakrits samsas alla på ett fint sätt.

Finish: Lång finish med en tydlig röknot som hänger kvar tillsammans med lättare vaniljtoner. Den efterlämnar sig en del lakritsbeska som drar lite i kinderna.

Mystery Malt

Denna whisky är en så kallad ‘Mystery Malt’ – dv.s att leverantören får inte säga vilket destilleri whiskyn kommer. Men de får berättar ungefär vart i Skottland destilleri ligger och enligt uppgift så kommer denna batch från södra Islay och där finns det blott tre destillerier att välja på. Laphroaig, Lagavulin och Ardbeg. I doften finns det inget som avslöjar att detta skulle vara en Laphroig. I en jämförelse mellan ung Lagavulin och denna Finlaggan så finns det betydligt mer finkel- och sprittoner i Lagavulin. Enligt uppgift så har denna över 40ppm också och då minskar sannolikheten för Lagavulin då de använder 35 PPM.

Kvar är då Ardbeg – kan det vara möjligt? Ja, kanske – en 5 åring Ardbeg i nya bourbonfat låter faktiskt inte helt tokigt. Men det stora mysteriet med denna ‘mystery malt’ är kanske inte främst vilket destilleri det kommer ifrån – utan mer hur man lyckas ge ut en Single Malt från ett Islay destilleri på 50% med sådana smaker för blott 388 kronor!

Mer information

Säljstart: Onsdag 1 september, samtliga SB-butiker
Artnr: 518-01
Pris: 388 kr
Alkoholhalt: 50 %
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Ursprung: South Coast, Islay, Skottland
Råvara: Mältat korn från Port Ellen Maltings. Hårt torvrökt till >40 ppm.
Jäsning: +50 timmar
Destillation: Dubbeldestillation i traditionella Pot Stills
Fat: Minst 5 års lagring på first fill bourbonfat av amerikansk vitek (Quercus alba)
Angels share: Ca 2% om året
Övrigt: Finlaggan är en så kallad ”Mystery Malt”. Det innebär att whiskyn buteljeras utan att destilleriets namn anges på etiketten. Ej kylfiltrerad