Fjäre Oak Dry Gin – Ekfatslagrad svensk gin i begränsat antal!

Nu lanserar tvåmannadestilleriet Fieruaas Distillery ytterligare en helt ny gin på den svenska marknaden – Fjäre Oak Dry Gin. Men upplagan är begränsad – endast 1400 flaskor har producerats.

Det småskaliga hantverksdestilleriet i halländska Fjärås i Kungsbacka kommun, fortsätter att sätta Sverige på den internationella gin-kartan. I våras gjorde Fieruaas Distillery sin allra första lansering – Fjäre Rare Distilled Gin. Den följer nutvåmannadestilleriet upp med en ekfatslagrad gin – Fjäre Oak Dry Gin.
Ginen finns tillgänglig i hela landet via Systembolagets beställningssortiment dock endast om 1400 flaskor, samtliga numrerade. Den finns även i hyllan hos en handfull butiker.

– Vi hade precis fått hem ett antal nya ekfat för vår whiskytillverkning och fick idén att prova att lagra en av våra befintliga ginsorter, Fjäre Rare, på ett mindre 25-liters ekfat. Fjäre Rare som har en ganska potent och komplex smak borde utvecklas väl, trodde vi. Efter några veckors vila på ekfatet testade vi och resultatet var över förväntan. Därför gjorde vi en större lagring – så att fler ska få möjlighet att uppleva vår ekfatslagrade gin, berättar Michael Zachrisson, som tillsammans med sonen Jacob driver Fieruaas Distillery.

Fjäre Oak Dry Gin har i fyra veckor vilat på 25- och 225 liters nya ekfat från Småland och Västergötland innan buteljering. Ekfaten är ett gedigert hantverk utfört av tunnbindare Johan Thorslund från Thorslundskagge i Högsjö.

Ginen har en välbalanserad smak med lätt inslag av fat och toner av vanilj och nejlika. Men samspelet mellan enbär, torkad pors och citrusfrukter gör att Fjäre Oak Dry Gin behåller den tydliga identiteten av en distilled gin.

Fjäre Oak Dry Gin

Ett begränsat antal om 1400 numrerade flaskor finns nu tillgängligt i Systembolagets beställningssortiment!
Pris: 389 kr // Nr 35462 // 500 ml
Ursprung: Sverige, Halland
Producent: Fieruaas Distillery
Alkoholhalt: 45%
Sockerhalt: 1g/L

Lagringssätt/Tillverkningsmetod: Ginen har innan buteljering vilat i fyra veckor på 225 liters nya svenska ekfat från Småland. Tillverkare är tunnbindare Johan Thorslund från Thorslundskagge i Högsjö.

Karaktär: Välbalanserad smak med lätt inslag av fat och toner av vanilj och nejlika. Men även med inslag av enbär, torkad pors och citrusfrukter.

Serveras med fördel: Använd som drinkingrediens eller njut som den är, rumstempererad som digestif eller avec.

Fieruaas Distillery

Fieruaas Distillery ligger vid havet i Fjärås i Kungsbackakommun, Halland. Fieruaas är den gamla stavningen av Fjärås, därav namnet på destilleriet.

Destilleriet ägs och drivs av far och son Michael och Jacob Zachrisson och startade under 2019. Idén om ett eget destilleri har dock funnits i årtionden.

Michael har en gedigen karriär bakom sig i vin- och spritbolag och har representerat en rad stora internationella spritvarumärken. Men efter 30 år av tjänsteresor och välskräddade kostymer fick drömmen om ett eget hanverksdestilleri bli verklighet.

Jacob, 26 år idag, började redan som 17-åring att jobba extra med sin pappa och har bland annat tagit en stor roll som smakutvecklare.

Genom åren har Jacob utvecklat en bred kunnighet och näsa för både doft, smak och design. Han har även själv tagit fram och lanserat både tonic och cider som fått bra genomslag på den svenska marknaden.
Fieruaas Distillery använder i största möjligaste mån närodlade råvaror till sina produkter.