Fyra nya Hyde på Systembolaget

Det irländska whiskeyföretaget Hibernia Distillers växer så det knakar! Nu släpper Clydesdale fyra nya utgåvor i form av tre finishes och en Cask Strength!

Även om man kan av namnet tro att de destillerar så köper de istället in whiskey samt malt- och grainsprit som de sedan lagrar själva i sina lagerhus i West Cork. Sedan använder de fat av högsta kvalitet för att dessa olika whiskey ska få en finish som passar perfekt mot destillatets karaktär. Men de köper också in New Make från två olika destillerier som de sedan fulltidslagrar själv.

Namnet, Hyde, kommer från grundaren Conor Hyde. På Irland så är familjen välkänd inom den Irländska dryckesindustrin och de hade en bar i West Cork mellan 1640 till 1962 ‘Tinkers Cross’. Den var vida känd för att erbjuda det av både öl och whisky och serverades direkt från fat.

Men den mest kända familjemedlem är förmodligen Douglas Hyde som var Irlands första president mellan åren 1930-1945 – och som också fungerar som familjen ledstjärna än idag.

De fyra utgåvorna som Clydesdale släppte den 14/6 är följande:

Hyde No9, Port Finish

Hyde No.9 är en Single Malt whiskey som är destillerad enligt Hydes egna specifikationer, den är trippeldestillerad i en enkelpanna från 100% mältat korn hos ett enda irländskt destilleri.

Först lagrades whiskey i 8 år i lätt rostade, first fill, ex-Bourbonfat från Kentucky, USA. Sedan flyttades whiskeyn över till färska och fruktiga ex-Port fat från Douro dalen i Portugal för ytterligare 9 månaders lagring.

Alkoholhalt: 43.0%
Volym: 70cl
Pris: 659:-
Systembolagsnummer: 52513

Hyde Cask Strength 8yo

Hyde Cask Strength är trippeldestillerad, Single Grain Irländsk whiskey som kommer från ett enda destilleri. Den är destillerad i en traditionell ‘Coffey’ panna på majs.

Producerad i små batcher och lagrad i minimum åtta år i lätt rostade, first fill, ex-Bourbonfat från Kentucky, USA.

Ålder: 8 år
Alkoholhalt: 59.0%
Volym: 70cl
Pris: 779:-
Systembolagsnummer: 52532

Hyde No.5 – Burgundy Finish

Hyde No.5 är trippeldestillerad, Single Grain Irländsk whiskey som kommer från ett enda destilleri. Den är destillerad i en traditionell ‘Coffey’ panna på majs.

Lagrad i minimum 6 år i lätt rostade, first fill, ex-Bourbonfat från Kentucky, USA. Sedan har whiskeyn fått en finish i ytterligare 6 månader i ex-Bourgogne rödvinsfat som innehållit Pinot Noir från Côte d’Or vingårdarna nära Dijon, Frankrike.

Alkoholhalt: 46.0%
Ålder: 6 år
Volym: 70cl
Pris: 588:-
Systembolagsnummer: 52512

Hyde No.8 – Stout Finish

Hyde No.8 består av en mix av Single Grain och Single Malt.

75% Single Grain som lagrats i first fill, rostade ex-Bourbon fat
25% Single Malt som lagrats i first fill, rostade ex-Oloroso fat
Dessa har sedan blandast samman och fått en finish i 6 månader i ex-Stout fat.

Stoutfaten kommer från mikrobryggeriet Cottonball i Cork. De lagrar sin Stoutöl i first fill, ex-Bourbon fat i tre månader.

Alkoholhalt: 46.0%
Volym: 70cl
Pris: 539:-
Systembolagsnummer: 52536