Glen Moray tillbaka i Sverige

Detta är en pressrelease från Cask & Moestue

Äntligen åter i Sverige! Imorgon lördag 1:a december så lanseras Glen Moray Classic Peated Single Malt i Sverige i Systembolagets samtliga butiker. Det är en klassisk maltwhisky från Speyside som har varunummer: 446-01, pris: 299 kr, 700 ml och en alkoholhalt på 40%.

Glen Moray, beläget i Elgin, hjärtat av Speyside startade ursprungligen som Elgin West Brewery 1830 och producerade lokala ales. Den 13:e september 1897 så började man med destilleringen av Single Malt Whisky av högsta kvalitet som man lagrade olika typer av fat. Speyside som ligger beläget i nordöstra delen av Skottland, de skotska högländerna. Regionen har ett mycket fördelaktigt klimat för tillverkning av kvalitetswhisky och i området finns det många destillerier.

Glen Moray Classic Peated Single Malt har legat på Bourbonfat i ungefär 7 år och för att få upp rökigheten så har Graham Coull, Master Destiller använd rökmalt. På näsan hittar man en delikat rökighet tillsammans med vanilj och lite läder. Smaken är rökig, lite lätt kryddighet med citrus och mjuka vaniljtoner. Slutet är långt med kryddiga fattoner och en elegant rökighet.

”Då intresset för rökig Single Malt är stort i Sverige och fortsatt växer så känns det oerhört spännande att få lansera Glen Moray Classic Peated Single Malt som har en elegant rökighet. -Det här är en Single Malt som alla har råd med, som dessutom är högkvalitativ säger Daniel Gyhlénius, vVD och Partner på Moestue i Sverige”.

1999 lanserade man sina första wood finish series – Chardonnay och Chenin Blanc, något som sedan blivit ett signum för destilleriet.

2005 så tog Graham Coull över som den 5:e Master Destiller på Glen Moray. Graham tog över efter Edwin Dodson som gick i pension efter två decennier efter att han fört över sin kunskap till Graham.

Sedan 2009 då det familjeägda spritföretage La Martiniquaise köpte Glen Moray så har de investerat konstant i att höja kvaliteten samt renodla portföljen tillsammans med Graham.