Glen Scotia 12yo Seasonal Release 2021

På fredagen den 26/11 släpps Glen Scotia 12yo Seasonal Release 2021 på Systembolaget – en efterlängtad buteljering som endast kommer i 1000 exemplar till Sverige!

Denna buteljering ingår i en serie som de startade förra året med Glen Scotia 11yo Sherry Double Cask Finish. Det som är spännande med denna nya serie är att här får man en större inblick i hur Glen Scotias whisky utvecklas i olika fat.

Glen Scotias sommarutgåvorna är allt som oftast batch whisky – alltså mindre kvantiteter som finns under en begränsad tid. De är också buteljerade på fatstyrka, utan kylfiltrering och ofärgade. Och då deras festivalbuteljeringar är oftast rökiga utgåvor så har ett beslut tagits att dessa höst/vinter utgåvor alltid kommer att vara orökiga alternativt ha bara en väldigt liten mängd rökig whisky i sig. Allt för att visa destilleriets olika profiler.

Ett möte mellan rök och frukt!

För att skapa årets utgåva så har de använt en kombination av hårt kolade amerikanska fat och ex-sherryfat från Spanien. Spriten i sig är kokad 2009 och de har använt 95% orökt samt 5% rökig whisky som första lagrats i ex-bourbonfat och American Oak hogsheads i 11 år. Sedan har whiskyn från dessa fat fått gifta ihop sig i en kombination av 35% hårt kolad American Oak barrels och 65% 1st fill Oloroso hogsheads i 12 månader. Till slut har all whisky lagrats tillsammans under två månader i refill Bourbon barrels innan buteljering på fatstyrka och helt utan färgämne eller kylfiltrering.

Skillnad på rostning och kolning

För att man ska kunna binda en tunna så måste stavarna som man ska använda hettas upp så de blir formbara. Det som behöver mjukas upp är ligninet i eken. Förutom att stavarna blir formbara så tillför även rostningen smaker på whiskyn under lagringen. Ek som ej är rostad ger en helt annan smak och doft till whiskyn – och inte alltid i en positiv bemärkelse. Rostningen bidrar alltså inte bara till att skapa smaker utan den tar också bort sådana som man inte vill ha!

Beroende på hur länge och hur varmt man rostar eken så bildas olika smaker, vissa ämnen ner bryts ned och andra förändras. Genom att förkolna och karamelliserar träsockret på ytan så får man stora smakskillnader i den färdiga whiskyn.

Hur länge och hur varmt man rostar faten delar man in olika grader – lätt, medium, och hårt rostade fat. Oftast skiljer dock denna skala från tunnbinderi till tunnbinderi och vad den ena klassar som medium kanske den andra klassar som hårt.

Man låter fatet ta eld

Om man i stället vill ha kolade fat så tillför man värme tills fatet fattat eld och brinner invändigt. Det får det göra under allt från 10 sekunder till dryga minuten. Resultatet blir att man får skikt med kol på insidan av fatet.

Förutom att man karamelliserar det naturliga träsockret så har detta kolskikt flera egenskaper. Kolet fungerar också som ett filter som stoppar icke önskvärda ämnen och svavelföreningar i whiskyn. Denna process kan göra så att whisky som är producerad på helt orökt malt ändå kan upplevas som att den har en svag rökighet i sig – men denna ton kommer då helt från kolningen av fatet.

Graden på kolningen delas vanligtvis in en fyrgradig skala, Char #1 – #4, där Char #1 är lätt och Char #4 är hårt, även kallat Alligator Skin. Fat som kommer från bourbonindustrin i USA är alltid kolade och då oftast hårt, runt Char #3 till Char #4. Att de är kolade beror på att det är lag på att de måste använda kolade ekfat för att lagra sin bourbon.

Glen Scotia | Seasonal Release 2021 | 54,7%

90/100

| DOFT
Först får man en liten alkoholpuff men när den har försvunnit så kommer en svag antydan till en strimma rökighet. Men röken är väl innästlad bakom snygg vägg av butterscotch och vanilj. Den har en uppenbart söt doft som drar ännu mer åt choklad/karamell hållet – saltad karamell med en svag citrusnot. En nyans av torkade röda frukter och en svag not av Brittisk Julkaka. Den klassiska sältan som vi alltid hittar i Glen Scotia finns med här också. 23/25

| SMAK
Glen Scotias sälta och havsinslag finns med direkt i smaken men här finns också en krämig och fet oljighet som vi inte minns från en Glen Scotia tidigare. Sherryfaten träder fram i smaken på ett helt annat sätt än i doften. Detta är ingen Sherrybomd på något sätt utan det är en mer avskalad fruktig ton – lite syltig och bärig. De få procenten rökig whisky tillsammans med de hårt kolade ekfaten ger en väldigt dold men ändå närvarande rökighet. Citrusen från doften finns med i bakgrunden också. 22/25

| FINISH
Lång finish med torkad frukt, julkaka och svag Butterscotch á la Werthers Original. 22/25

| HELHET
Kombinationen av sherry och de hårt kolade ekfaten ger en väldigt trevlig upplevelse. Även fast whisky har lagrats i en rad lika fat och fått gifta ihop sig så finns fortfarande Glan Scotias karaktär intakt och är något som vi uppskattar. Det är också stiligt att de olika faten lyckas lysa igenom och att man faktiskt kan hitta noter från dem. En robust tolvåring som är väl värd att utforska under helgerna! 23/25

Glen Scotia Seasonal Release 2021

Alkoholhalt: 54,7%
Pris: 778:-
Artikel nummer: 41010
Lanseras: 26/11 2021
Antal till Sverige: 1000 flaskor