GlenAllachie Wine Finishs släpps den 1/6

Den 1 juni släpper Selected Malts tre nya buteljeringar från GlenAllachie och Billy Walkers redan hyllade serie GlenAllachie Wine Finishes.

Dessa tre har alla först lagrats på ex-Bourbonfat där de har fått en robust och klassisk ek/vanilig grundton. Sedan har whiskyn matchats mot särskilt utvalda och exklusiva vinfat för att få den där speciella vinfats finishen. Men här pratar vi inte om någon månads finish i ett fat med mesig rödtjut! Nej, Billy har bidat sin tid och låtit whiskyn marinerats i upp mot två år i en härlig blandning av vinfat från Toscana, Rioja och Bordeaux.

Vill du lära dig mer om GlenAllachie Distillery och Billy Walker så kan du läsa vårt reportage om honom och destilleriet här

GlenAllachie 11 yo, 48% - Grattamacco wine finish

GlenAllachie 11 yo, 48% – Grattamacco wine finish

Vad i all sin dar är Grattamacco? jo, det är en av topp vinproducenterna från Toscana i Italien som är hyllade för sin stil där elegans kommer före urkraft. GlanAllachie har först lagrat denna whisky i ex-Bourbon barrels och sedan gett den en finish i dessa certifierade ekologiska Barriques.

GlenAllachie Wine Finishes11yo Grattamacco finish
Alkoholhalt: 48%
Lagring: nio år på ex-Bourbonfat och två år på Grattamaccofat.
Icke kylfiltrerad och ofärgad.

Du hittar den här på Systembolaget

GlenAllachie 12 yo, 48% - Sauternes wine finish

GlenAllachie 12 yo, 48% – Sauternes wine finish

Whisky och Sauternesfat vet vi ju är oftast en hit – (vi kan ju bara snegla mot vår egen Glen Scotia buteljering.) Sauternes är ett vitt sött dessertvin som kommer från Bordeux i Frankrike där de använder ädelröta för att få en sötare druva. Skalet på druva får perforeras och torka ut redan på stjälken. När de sedan jäses så bildas dessa dessa alkoholstarka och söta viner.

GlenAllachie Wine Finishes11yo Sauternes finish
Alkoholhalt: 48%
Lagring: först på ex-Bourbonfat och sedan finish på Sauternes Barriques.
Icke kylfiltrerad och ofärgad.

Du hittar den här på Systembolaget

GlenAllachie 13 yo, 48% - Rioja wine finish

GlenAllachie 13 yo, 48% – Rioja wine finish

Kan man tygla ett fylligt och kraftfullt Riojavin? Enligt Billy Walker så går det finfint. Även om de har kallat även denna för en ‘wine finish’ så nämner de att denna whisky har fått en ‘Second Maturation’. Det flaggar ju för en något längre lagring än bara någon månad eller år men hur länge framgår tyvärr inte.

Dessa Barriques kommer i alla fall från en topproducent i det Spanska vindistriktet Rioja. Dessa viner är kända för sina fruktiga och djärva smaker som de allt som oftast från från Tempranillodruvan.

GlenAllachie Wine Finishes13yo Rioja wine finish
Alkoholhalt: 48%
först på ex-Bourbonfat och sedan finish på Rioja Barriques.
Icke kylfiltrerad och ofärgad.

Du hittar den här på Systembolaget