Glenfarclas 1970 – 2008 (SBT)

Glenfarclas | 37 yo | 46,0 % | ex-Bourbon Cask | Simon Brown Famous Spirits

Glenfarclas 1970 - 2008

Detta är en stiligt vällagrad 37 årig Glenfarclas buteljerad av det tyska företaget Simon Brown Famous Spirits. Destillerad Oktober 1970 och buteljerad Maj 2008. Enligt etiketten är det en Single Cask som är fulltidslagrad på ex-Bourbon fat – men dofterna och smakerna berättar något helt annat.

Detta är förmodligen den mest icke-sherrylagrade sherrylagrade whisky som jag har provat. Allt i doft och smak säger att denna whisky är lagrad i ett väldigt bra sherryfat. Vad kan detta bero på? Tja, det kan vara så att tunnbindaren inte brydde sig om vilka ämnen som användes och ex-sherrystavar användes när man monterade fatet. Det kan också vara så whiskyn någon gång under sina 37 år faktiskt har bytt fat utan att dokumentationen har följt med till de nya ägarna när fatet såldes…

Hur doftar och smakar den då?

Doft: Man mötts av en djup mahognydoft som blandar sig väl med läder och dova russin. Här finns också fylliga doftar av mörk, 70 procentig, choklad. Fat och frukt i en riktigt snygg kombination.

Smak: Först en väldigt vaxig munkänsla som levererar en enorm smak med vällagrade sherrytoner – dova russinnoter som samsas med dadlar och blött läder. Mörk choklad och krämig nougat.

Finish: Medellång finish med en del torkade frukter som dröjer sig kvar