Glenmorangie Private Edition släpper en vild whisky till tioårsjubilumet

Detta är en pressrelease från Glenmorangie

Glenmorangie Allta är den tionde utgåvan i destilleriets prisbelönta samling av Private Editions. Det är den första whiskyn som är gjord på egenodlad vildjäst från Glenmorangies kornodlingar, vilket resulterat i en fruktig, mjuk och krämig single malt. Jubileumsutgåvan, Glenmorangie Allta, lanseras på utvalda restauranger och barer i februari och i ett begränsat antal på systembolaget den 8 mars.  

Sedan 2010 har Glenmorangie årligen lanserat specialutgåvor av sin single malt, utformade och skapade för att inspirera whiskykonnässörer och samlare till upplevelserna av sällsynta och spännande whisky. Glenmorangie Allta, som betyder vild på gaeliska, är den första single malt whiskyn vars jäst skördats från de egna kornfälten. Jäst har alltid varit en viktig ingrediens i skotsk whisky, men över tid har dess inverkan på smaken glömts då det varit fokus på andra aspekter i whiskyframställning.

Glenmorangies destillerichef, Dr. Bill Lumsden, som har en bakgrund inom jästfysiologi, har alltid varit mycket medveten om jästens potential. För några år sedan upptäckte han Saccharomyces diaemath, en speciell art av vildjäst, som han ville undersöka för Glenmorangie. Dr. Bill Lumsden odlade jästen vid kornfälten och tog dem till destilleriet för att skapa en whisky med en exceptionellt doftande karaktär. Han förde över jäst och korn till ex-bourbonfat och andrahandsfat för att få fram den fruktiga karaktären av jästen.

– Glenmorangie Allta är en värdig whisky för att markera Private Editions tioårsjubileum. Jästens inverkan på smaken har förbisetts under många år, men det är ett område som nu är moget att vidareutforska. Alltas doft av kex, nybakat bröd, blommiga toner och rika smak av vanilj, apelsin, sirap och sweetchili ger skotsk whisky nya möjligheter, säger Dr. Bill Lumsden.

Glenmorangie Allta finns i begränsad upplaga till försäljning på systembolaget samt på utvalda restauranger, barer och pubar runt om i landet från 8 mars 2019.

Artikelnummer:                         40390-01
Pris:                                              919 SEK
ABV:                                             51,2 %
Volym:                                         700 ml

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*