Hampden Estate 8 yo, 46%

Hampden Estate grundades 1753 av den skotska familjen Stirling, de slog omgående sig på sockerrörsodling och troligen kom romtillverkningen igång vid samma tid. År 1852 köptes Hampden Estate av George McFarquhar Lawson som utvecklade den så kallade Trelawnymetoden där man jäser rommen med hjälp av surmäsk, så kallad dunder. Denna mäsk förvaras i jordhålor och kan bli förbluffande gammal.

2009 sålde den jamaicanska staten destilleriet till de nuvarande ägarna, familjen Hussey, som började sälja sin rom under Hampden Estates eget namn, tidigare hade den huvudsakligen sålts till blandningsindustrin.

Hampden Estate lyfter fram fem hörnpelare som ger rommen dess karaktär: Egendomens klara källvatten, spontanjäsning med ”dunder”, 100% potstilldestillering, tropisk lagring och att man aldrig eftersötar eller färgar sin rom.

Rommen har ekfatslagrats på Jamaica i åtta år, vilket Hampden menar är jämförbart med 25 års kontinental lagring.

Doft: Stor doft med massor av mogen banan och övermogen ananas. Det finns en svag not av målarfärg. En härlig doft som påminner om när man vandrar runt i ett lagerhus och man anar vätan bland faten – lite som en skog precis efter ett sommarregn. Svaga och härliga estrar.

Smak: Ganska torr men med en fruktig och tropisk fruktig smak i form av ananas och mango. Förvånansvärt bra värme med tanke på att den enbart ligger på 46%.

Finish: Lång finish som dröjer sig kvar – en äkta ‘sippin’ rum!

Hampden Estate

Ålder: 8 år
Artikelnummer: 40958-01
Pris: 645:-