Hampden Estate finns nu som 8-åring

Jamaica kom som ett av de första länderna i Karibien under brittisk flagg. Skottar och engelsmän etablerade sockerplantager och startade rombrännerier. Teknik och metoder hade man med sig hemifrån och man började göra rom i potstills, såsom man gjorde whisky hemma. I dag brukar man tala om rom i den brittiska skolan.

Hampden Estate grundades 1753 av den skotska familjen Stirling, de slog omgående sig på sockerrörsodling och troligen kom romtillverkningen igång vid samma tid. År 1852 köptes Hampden Estate av George McFarquhar Lawson som utvecklade den så kallade Trelawnymetoden där man jäser rommen med hjälp av surmäsk, så kallad dunder. Denna mäsk förvaras i jordhålor och kan bli förbluffande gammal.

2009 sålde den jamaicanska staten destilleriet till de nuvarande ägarna familjen Hussey som började sälja sin rom under Hampden Estates eget namn, tidigare hade den huvudsakligen sålts till blandningsindustrin.

Hampden Estate lyfter fram fem hörnpelare som ger rommen dess karaktär: Egendomens klara källvatten, spontanjäsning med ”dunder”, 100% potstilldestillering, tropisk lagring och att man aldrig eftersötar eller färgar sin rom.

Rommen har ekfatslagrats på Jamaica i åtta år, vilket Hampden menar är jämförbart med 25 års kontinental lagring.

Hampden Estate Pure Single Jamaican Rum, 8 yo, 46%

Säljstart: Tisdag 1 juni, utvalda butiker (ca 20st) samt webblager, kl. 10:00
Artnr: 40958-01
Pris: 645 kr
Alkoholhalt: 46%
Ursprung: Hampden Estate Distillery, Trelawny, Jamaica
Typ: Engelska skolan, Pure Single Jamaican Rum
Råvara: Melass
Vatten: Eget källvatten
Jästtyp: Vildjäst
Jäsning: Lång, 8–15 dagar
Destillation: 100% Pot Still (Double Retort)
Fat: Ex-Bourbon
Lagring: Tropisk lagring på Jamaica
Ålder: 8 år
Esterhalt: Hög
Angels share: Ca 8%
Sockerhalt: Inget tillsatt socker
Övrigt: Inga färgämnen har tillsatt.
Antal flaskor till Sverige: 660 fl.