Här är årets finalister i Sveriges Bästa Gin & Tonic

Nu är det klart vilka GT recept som tagit sig vidare till final i tävlingen Sveriges Bästa Gin & Tonic 2022. Tre professionella bartenders och tre passionerade hemmamixare kommer att göra upp i finalen på Haymarket i Stockholm den 4 september.

Finalister: Bartenders

Alicia Ljung, 24 år från Gotland, bartender på Lindgårdens Värdshus

’’Smak av Gotland’’ bjuder på bitter havtorn, blommig hantverksgin smaksatt med gotländskt häggblomster och läskande limetonic. En GT som hyllar den gåtfulla gotländska floran.

Anton Petersson, 26 år från Kalmar, bartender på Kalmar Kött och Bar

”Flower Blush GT” bjuder på ljuv lavendel, pepprig tonic och rosa gin med smaknoter av jordgubbar och ros. Det hela sveps in i ett moln av rosvatten. Som att dricka den skönaste av buketter.

Roberto Escobar Rodriguez, 31 år från Solna, bartender på La Boca Doce

“La Verde” bjuder på ananas, grönt te och melon i porlande limetonic, perfekt avvägt mot en örtig boliviansk gin. En GT som låter oss resa till den sydamerikanska regnskogen!

Finalister: Hemmamixare

Markus Holmberg, 34 år från Löddeköpinge, Lastbilschaufför

”Violet Breeze GT” bjuder på förförisk viol samt gin med toner av muskot, svartpeppar och citrus som balanseras fint av pepprig tonic. En GT som för tankarna till en fuktig vårkväll i trädgården där luktviolerna står stolt ur gräsmattan.

Mårten Noréus, 45 år från Holmsund, Lärare

”Ginga GT” bjuder på syrlig lingondricka, gin och sting från rosépeppartonic. Härligheten toppas av ett fluffigt skum. En GT som tar oss på en vandring bland lingonris och snötäckta fjälltoppar.

Shankar Bolvardi, 47 år från Västra Frölunda, Försäljare

”Misty Forest GT” bjuder på fräsch gurka, kryddig rosépeppar och lime. En GT lika frisk och edgy som ett vinterbad.

I år firar Sveriges Bästa Gin & Tonic sju år. Tävlingen arrangeras av Schweppes tillsammans med Nöjesguiden för att hylla den fantastiska drinken och kora de mest utsökta och nyskapande varianterna på en GT. Under finalen sätts de tävlandes färdigheter på prov när juryn bedömer smak, kreativitet, teknik och lojalitet till originalreceptet. Där det sistnämnda kriteriet väger tyngst.

Juryn består av David Kringlund, dryckesinspiratör och youtuber, Anna Spendrup dryckesprofil och sommelier och Nöjesguidens chefredaktör Pelle Tamleht. En vinnare i respektive kategori koras. Guldmedaljörerna vinner, förutom den prestigefyllda titeln, varsin resa för två till Amsterdam där en masterclass i mixologi väntar. Finalen går av stapeln söndagen den 4 september på Haymarket by Scandic, Hötorget 13-15 i Stockholm. Finalen är öppen för alla att komma och titta på. Samtliga bartenders finaldrinkar kommer att serveras i baren. Läs mer om tävlingen på drinkgeneratorn.se.

Bartenders

’’Smak av Gotland’’

av Alicia Ljung, 24 år från Gotland, bartender på Lindgårdens Värdshus. Denna GT bjuder på bitter havtorn, blommig hantverksgin smaksatt med gotländskt häggblomster och läskande limetonic. En GT som hyllar den gåtfulla gotländska floran.

Ingredienser

15 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime
5 cl Lindgårdens Häggbloms Gin
2 cl Havtornssockerlag
10–15 st frysta havtorn
Garnering: frysta havtorn, citronzest och citronmeliss

Gör så här
Fyll ett glas med is. Tillsätt gin och havtornssockerlag. Toppa upp glaset med Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime, rör sedan varsamt i glaset med barsked. Garnera med fryst havtorn, citronzest och citronmeliss.

Havtornssockerlag
Ingredienser

1 liter vatten
800 g socker
800 g havtorn

Gör så här
Koka upp vatten och socker i en kastrull tills sockret lösts upp. Tillsätt fryst havtorn. Låt sjuda i sockerlagen utan att röra. Kyl lagen och låt den stå i kylen under natten. Sila av bären efter ett dygn.

”La Verde”

av Roberto Escobar Rodriguez, 31 år från Solna, bartender på La Boca DoceDenna GT bjuder på ananas, grönt te och melon i porlande limetonic, perfekt avvägt mot en örtig boliviansk gin. En GT som tar oss på en resa till den sydamerikanska regnskogen!

Ingredienser

Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime
5 cl La Republica Andina Gin
4 cl Klarifierad lime, ananas och grönt te kordial
1 cl Melonlikör

Is

Så gör du
Häll gin, klarifierad lime, ananas och grönt te – cordial samt melonlikör i ett isfyllt glas. Rör varsamt med barsked. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime.

Klarifierad lime, ananas och grönt te kordial
Ingredienser

10 cl Färsk limejuice
15 cl Färsk ananasjuice
10 cl Sockerlag på grönt te (förslagsvis Yerba Mate)
1 g Citronsyra
1 Nypa salt
0,7 g Agar agar

Så gör du

Häll alla flytande ingredienser i en behållare och rör om.  Häll en fjärdedel av vätskan i en kastrull och låt sjuda.  Tillsätt agar agar i kastrullen och häll sedan långsamt i resterande delen av vätskan. När det börjar koka, avlägsna kastrullen och kyl blandningen i ett isbad. Konsistensen kommer att anta en gelékonsistens. Filtrera blandningen genom ett kaffefilter ner i en ren behållare och förvara kylt.

”Flower Blush GT”

av Anton Petersson, 26 år från Kalmar, bartender på Kalmar Kött och Bar

Denna GT bjuder på ljuv lavendel, pepprig tonic och rosa gin med smaknoter av jordgubbar och ros. Det hela sveps in i ett moln av rosvatten. Som att dricka den skönaste av buketter.

Ingredienser

10cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper
5cl Hernö Pink Btl Gin
2cl Lavendelsockerlag (kan bytas mot Monin Violet Syrup)
Spray av rosenvatten*
Is, kuber och krossad
Limehjul
Rosblad

Så gör du

Häll i gin och lavendelsockerlag i ett isfyllt glas.  Rör varsamt. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper. Garnera med limehjul och rosenblad. Avsluta med att spraya rosvatten i glasets öppning.

Lavendelsockerlag
Ingredienser

2dl vatten
2dl socker
10 gram lavendel


Så gör du

Koka upp vatten och socker i en kastrull tills sockret lösts upp. Tillsätt lavendel och låt sjuda i sockerlagen. Kyl lagen och låt den stå i kylen under natten. Sila av lavendelblomstret efter ett dygn.

Hemmafixare

”Ginga GT”

av Mårten Noréus, 45 år från Holmsund, LärareDenna GT bjuder på syrlig lingondricka, gin och sting från rosépeppartonic. Härligheten toppas av ett fluffigt skum. En GT som tar oss på en vandring bland lingonris och snötäckta fjälltoppar.

Ingredienser

20cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper
5cl Roku gin (eller annan valfri gin)
5cl Lingondricka (kan bytas mot koncentrat av lingondryck)
Äggskum med smak av lingon

Så gör du
Placera en stor isbit i ett kylt glas. Häll i gin, lingondricka samt Schweppes  Selection Mixers Tonic & Pink Pepper. Toppa med äggskum.


Äggskum med smak av lingon

Ingredienser
1 äggvita
1,5cl lingondricka

Så gör du
Knäck ett ägg och separera vitan från gulan. Vispa äggvitan med lingondricka tills du fått önskad konsistens.

Mor Gingas Lingondricka
Ingredienser

3kg lingon (6 liter)
2liter vatten
50g vinsyra
3,5hg/liter vatten

Så gör du
Skölj och mosa bären. Tillsätt vatten och vinsyra. Rör tills vinsyran är löst. Låt stå svalt i 2 dygn. Rör om ett par gånger under tiden. Sila genom silduk och tillsätt socker. Häll upp i rengjorda flaskor.

”Violet Breeze GT”

av Markus Holmberg, 34 år från Löddeköpinge, Lastbilschaufför

Denna GT bjuder på förförisk viol samt gin med toner av muskot, svartpeppar och citrus som balanseras fint av pepprig tonic. En GT som för tankarna till en fuktig vårkväll i trädgården där luktviolerna tittar fram ur gräsmattan.

Ingredienser

5 cl Kyflinge Gin
2 cl Violsockerlag (kan bytas mot Monin Violette)
2 cl Citron
15 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper
5 knoppar luktviol (eller knoppar av valfri ätbar blomma)

Så gör du
Häll gin, violsockerlag samt citronsaft i en shaker och addera en stor isbit. Skaka drinken kall. Dubbelsila vätskan till ett isfyllt glas. Låt sedan Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper porla längs barskedens rundade del ner i glaset.  Toppa med knoppar av luktviol eller valfri ätbar blomma.

Violsockerlag
Ingredienser

70g knoppar luktviol (rengjorda)
150g socker
150 g vatten
Skvätt citron

Så gör du

Koka upp vatten och socker i en kastrull tills sockret lösts upp. Tillsätt knoppar av luktviol ihop med en skvätt citron. Låt stå svalt över natten. Mixa allt med en mixer och sila vätskan genom en silduk ner i en ren behållare.

”Misty Forest GT”

av Shankar Bolvardi, 47 år från Västra Frölunda, Försäljare
Denna GT bjuder på fräsch gurka, kryddig rosépeppar och lime. En GT lika frisk och edgy som ett vinterbad.

Ingredienser

25 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime
1 st Lime
4 cl Tanqueray Gin
3 g krossad rosépeppar
2 Gurkstavar
Is

Så gör du

Häll Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime, gin och limejuice i ett isfyllt glas. Garnera med gurkstavar och krossad rosépeppar.