Hven Stjerneborg släpps den 7 september

Den 7 september släpper Hven Stjernborg – en ekologisk single malt som fått lagring både i de just ny mycket hyllade Chinkapin fat och fransk bergsek. En svagt rökig whisky med en tydlig sötvinston.

Stjerneborg har blandats ihop av 18 fat. Det är 12 fat med orökt malt och 6 med whisky rökt till 35 ppm fenoler. Sex av faten (varav tre med rökig whisky) är tillverkade av amerikansk lufttorkad chinkapin och resterande är tillverkade av fransk bergsek. Den franska eken har tidigare innehållit rött vin och dessertvin från en producent i norra Italien. De amerikanska faten är jungfruek.

De äldsta faten i blandningen lades till mognad under destillerats första verksamhetsår 2008 och de yngsta faten lades att mogna under våren 2012. Faten har fått gifta sig samman och långsamt vattnats ner till buteljeringsstyrka under 3 månader. Den är försiktigt filtrerad och buteljerad vid 46,8%vol utan tillsatser.

Hven Stjerneborg

Alkoholhalt: 46,8%
Artikelnummer: 11120-02
Pris: 645:-
Antal: 6000 flaskor

Stjerneborg – Ett underjordiskt observatorium

Observatoriet byggdes 1584 av Tycho Brahe som en mer väderskyddad observationsplats än de balkonger på slottet Uraniborg som fram till dess hyst Tychos instrument. Här gjorde Brahe och hans assistenter de mest exakta mätningarna av himlakropparnas positioner och rörelser fram tills dess. Dessa låg senare till grund för Johannes Keplers revolutionerande korrekta tolkning av vårt solsystem.