IDIG Riesling Grosses Gewächs 2018 från A. Christmann lanseras den 28 februari

IDIG är A. Christmanns bästa vingård och en av de främsta Riesling Grosses Gewächs i distriktet Pfalz. Det är ett av Tysklands främsta torra vita viner från 2018, en klassisk och hyllad årgång.

IDIG Riesling GG 2018 släpps på Systembolaget den 28 februari och för första gången lanseras även vinet på magnum, det sker den 22 februari som webblansering.  

– Vi är mycket nöjda med kvaliteten på IDIG 2018. Druvorna skördades innan värmeböljan efter en totalt sett mycket gynnsam växtperiod. 2018 räknar vi som en klassisk årgång av hög kvalitet för lång lagring, säger Steffen Christmann, ägare till Weingut A. Christmann och även ordförande i VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter).

Fakta om vinet 
A Christmann IDIG Riesling Grosses Gewächs
Årgång: 2018 | Ursprung: Tyskland, Pfalz, Königsbach |
Druva: Riesling 100 % | Alkoholhalt: 12,5 % | Storlek/förpackning: flaska 750 ml / magnum 300 ml |
Art. nr: 96111 | 90027 Pris: 455 kr / 1080 kr | Lansering: 28 februari | Volym: 360 flaskor | 
EKO: Biodynamiskt Certifierat 

Smak och karaktär
Torr, fyllig med stram och frisk syra. Komplex och nyansrik smak av tropisk frukt och blommor med tydlig mineralkaraktär. Lång och elegant eftersmak.

Lagringspotential
Gott nu men kan lagras 20 år från skörd.

Passar till/Gott till
Fisk och skaldjursrätter som ex. risotto med havskräftor och musslor.

Om producenten
Vingården IDIG ligger i utkanten av byn Königsbach och är en av distriktet Pfalz allra främsta vingårdar. Den ägs nästan helt av familjen Christmann. IDIG ligger på en sydostsluttning som effektivt skyddas från vindar från väster. Jordmånen är kalkhaltig märgel med en hel del kalksten. Det skyddade läget i kombination med jordmånen skapar ett unikt mikroklimat och ger fylliga och kraftfulla Rieslingviner med balanserad syra och stor komplexitet och nyansrikedom.

Grosses Gewächs är en kvalitetsbeteckning för enskilda vingårdar som skapats av den Tyska vinodlarorganisationen VDP. Beteckningen motsvarar Grand Cru, som den används i Bourgogne, och är den högsta klassificeringen.

Weingut Christmann ligger i byn Gimmeldingen i distriktet Pfalz i Tyskland. Ägaren Steffen Christmann har specialiserat sig främst på torra viner på druvorna Riesling och Spätburgunder (Pinot Noir). Christmann förfogar över 20 hektar förstklassiga vingårdar som odlas biodynamisk. Vinerna chaptaliseras aldrig och får jäsa långsamt vid låg temperatur med sin naturliga jäst och utmärks av sin utpräglade druvkaraktär och nyansrikedom.