Kungen av Calvados släpper ett romsamarbete!

Christian Drouin har i konnässörkretsar tilldelats det föga blygsamma epitetet ”Kungen av Calvados” och släpper nu sitt andra samarbete för året. Den 9:e december lanseras ”Expérimental de Christian Drouin Plantation Angels”, som är ett subtilt giftermål mellan Normandie och Jamaica.

Expérimental de Christian Drouin Plantation Angels är en calvados som legat tio år på ekfat, varav de sista fem var på romfat från jamaicanska Long Pond Distillery. Resultatet är en mjuk och harmonisk smakbukett, med inslag av röda äpplen, marsipan, choklad, ceder och torkade aprikoser.

– Detta samarbete med Plantation Long Pond gav oss möjligheten att utforska den överraskande och magiska alliansen av exotiska romaromer med vår Calvados. Genom att använda tidigare Plantation Long Pond-fat fick vi möjligheten att arbeta med fransk ek för en jamaicansk rom, vilket gett denna specialutgåva en djupare karaktär och delikat smakupplevelse, säger Guillaume Drouin, ägare och destillatör på Christian Drouin.

– Med detta andra släpp för året bjuds våra calvadosälskare på ett ytterligare magiskt giftermål som levereras i sann Christian Drouin-anda. Denna skapelse är en av mina absoluta favoriter, säger Melker Ström, Head of Products, Enjoy Wine & Spirits.

Expérimental de Christian Drouin Plantation Angels

Calvados | Ursprung: Frankrike, Normandie| Alkoholhalt: 42 % | Storlek: 700 ml | Art.nr: 41300 | Pris: 649 kr | Kvantitet: 700 flaskor | Lanseringsdatum: 9:e december 2022

Lär dig mer om Christian Drouin

För många i Sverige är kanske Calvados mest förknippat med romanfiguren Martin Beck och hans färgstarka granne, men det är så mycket mer än det! Drycken har en rik historia och många intressanta karaktärer som drivit fram Calvadosens expansion i världen.

Den är ursprungsskyddad i fransk lag och delas in i tre distrikt: Calvados, Pays d’Auge (100% äpplen) samt Domfrontais. Den tillverkas genom att man destillerar cider, det vanligaste är äppelcider men det förekommer även päroncider och då främst i regionen Domfrontais där 30% av musten ska vara gjort av just päron.

Guillaume Drouin

Idag så är Christian Droun en av de främsta producenterna i regionen där fokus ligger på hantverk och tradition. Vi fick möjlighet att prata med Guillaume Drouin, barnbarn till grundaren Christian Drouin och idag även VD på företaget.

Christian Drouin var en inbiten calvadosfantast och i början på 1960 så beslutade han sig för att själv börja producera sin favoritdryck. Han köpte gården Fiefs Sainte-Anne vid Gonneville nära Honfleur i Normandie, i hjärtat av AOC-området Pays d’Auge. Valet av plats var ingen slump, Christian var noga påläst och visste att här hade man odlat de bästa äpplena i nästa 400 år.

Han spenderade åtskilliga år med att fara runt på gårdar och hos andra producenter för att köpa fat av redan vällagrad calvados som han sedan till viss del buteljerade och sålde i en liten skala.
Allt han själv producerade lades i fat för att lagras. 1969 så anslöt sig hans son Christian Drouin Jr till företaget och 1979 beslutade de att de skulle lansera sin Calvados.

På den tiden så var inte Calvados en internationell produkt utan en högst lokal dryck och som ofta dracks i kaffet på morgonen för att få styrka att möta ännu en dag.
– Min far hade en annan uppfattning om vad calvados var, säger Guillaume. Han ansåg att detta var en produkt som man verkligen kunde satsa på med sin mer än 500-åriga historia.

”Många som säger att de inte tycker om Calvados har bara provat de billigare och ungdomliga varianterna”

För att sätta Calvados och främst Christian Drouin på kartan så gjorde Christian Jr ett smart drag. Han vände sig till de bästa restaurangerna i Frankrike och fokuserade främst på de med Michelinstjärnor.
– Restaurangerna blev väldigt intresserade av, för dem, denna nya dryck och slogs av kvaliteten och åldern på vissa av de flaskor som min far hade med sig, berättar Guillaume.

Företaget var ju relativt nystartat men han kunde redan visa upp Calvados som var mer 20 år gammal.

Christian Jr spenderade mycket tid på att få igång en export av Calvados också. Idag så är Christian Drouins främsta marknader Ryssland, Japan och USA och ingen av dessa importerade Calvados för 25 år sedan.
Christain Drouins barnbarn
Guillaume utbildade sig till vinskapare och jobbade inom vinbranschen ett antal år innan han halkade in i rombranschen ett tag.
– Jag fick ett erbjudande om att jobba med rom för Barbancourt på Haiti vilket var väldigt roligt, berättar Guillaume. Och det var också där som jag verkligen fick upp ögonen för destillerade drycker, innan hade jag bara varit intresserad av vin.

Han jobbade med faturval, blandning av olika årgångar och hur man skapar en produkt som är lika batch efter batch.

När han kom hem till Frankrike så studerade han i ett år till innan han 2004 började jobba hos sin far och tio år senare tog han över rollen som VD för hela företaget.
– Även om vi idag är ett etablerat företag med en bra export så är Calvados fortfarande en produkt som är svår för den breda massan och det är något vi jobbar stenhårt med varje dag, säger Guillaume.

Många som säger att de inte tycker om Calvados har bara provat de billigare och ungdomliga varianterna som bara kostar några hundralappar. Sällan har de provat de ålderstigna och vällagrade sorterna.
– Det är lite av ett problem, säger Guillaume. I många fall så är det ”ungdomssynder” som gör att man inte dricker Calvados, man har smakat någon sort utan kvalitet eller hjärta och så förkastar man alla sorter. Tänk om de gjorde det med vin också, suckar han. Vi försöker lära ut mer än att det är en spritsort som är gjord på äpplen, för det ungefär det de flesta vet.

Hur gör man Calvados då?

Man kan säga att hos Christian Drouin börjar året vid skörden, som sträcker sig från september till början av december.
– Vi har 35 olika äppelsorter i vår fruktträdgård som vi skördar genom att plocka den nedfallna frukten, aldrig den som fortfarande är kvar på trädet. Vi tvättar äpplena, gör ett urval och sedan pressar dem till juice.

De låter sedan juicen fermentera i stora rostfria tankar mellan tre veckor till fyra månader. När fermenteringen är klar så är det dags att destillera, vilket sker egentligen året runt.- Vi får olika calvadostyper beroende på de olika cidertyperna vi destillerar, förklarar han. Om vi destillerar en ung cider så får vi en väldigt fruktig calvados som passar perfekt till yngre, blandade Calvadoser. Men när vi destillerar en cider som är ett år gammal så får vi en syrligare calvados som är mer komplex. Dessa calvadoser är sådana som utvecklas fantastiskt i faten efter lång tids lagring.

”Vi får olika calvadostyper beroende på de olika cidertyperna vi destillerar”

Christian Drouin har tidigare haft en mobil destilleringsapparat från 1946 som de, förutom själva använt, också har kört runt till de olika gårdarna omkring Normandie och erbjudit hjälp med att bränna cider till calvados, men den är sedan 2016 pensionerad.
– Orsaken till att vi slutade använda den var att den behövde mer och mer reparationer och att den började bli farlig, skrattar Guillaume. Vi installerade en fast panna istället som rymmer 2500 liter. Det är inte jättestort, men då ska man också komma ihåg att Christian Drouin är ett litet företag med endast 19 anställda.

Ständig utveckling

Likt whiskyindustrin så jobbar de aktivt med att förnya sig och det gör de genom att använda lite andra fat för att hitta nya smaker på Calvadosen. Men hela tiden så är det med arvet efter farfar Christian i tanken.
– Även om vi experimenterar med en del nya fat och andra produkter så har vi fortfarande några av Calvados äldsta årgångar i lager, och det är verkligen våra muskler i sammanhanget, säger han.

Idag har de mer än 35 olika årgångar med 1958 som den äldsta.
-I Sverige så har vi lanserat en rad olika årgångar och vi kommer förmodligen skicka några i år eller nästa år också.

Det här den stora fördelen med att Guillaumes farfar byggde lager framför att sälja sin Calvados. Han blandade inte heller sina fat vilket betyder att varje årgång är en intakt årgång med calvados enbart från detta år.
1979, när de började att lansera sin Calvados så kunde de sälja de gamla faten som årgångscalvados och använda det de producerade själva till att blanda olika VS och XO, VSOP med mera.

Nya produkter

När den första appellationen för calvados skapades 1942 så var det tillåtet att sälja olagrad Calvados. Men snart så ändrade de reglerna och införde en minimumålder på två år för att få kalla det Calvados.
– När vår råsprit kommer direkt från pannan så är det en fantastiskt fruktig och blommig sprit och detta är något som vi ville ta till vara på och erbjuda våra kunder, säger Guillaume. Så vi lanserade La Blanche Christian Drouin, en olagrad Calvados som vi naturligtvis inte får kalla Calvados, flinar han.

2014 så började Christian Drouin också att producera en egen gin.
– Idén jag hade var att vi skulle skapa en gin som, naturligtvis, är tillverkad av äpplen. För att hitta rätt karaktär och smak så använder vi mer än 30 olika sorters cideräpplen och åtta olika kryddor, berättar han.

För att få exakt den karaktären som de ville ha så kokade de nio olika destillat som de sedan blandade ihop för att skapa Le Gin.
– Vi valde att använda oss av denna lite krångliga process för att få en så rund gin som möjligt och också en gin som dröjer sig kvar länge i munnen.

Den är skapad för att vara en gin som ska drickas rent, men om man måste tillföra tonic så rekommenderar Guillaume att man använder Fever-Tree Mediterranean.

Fortfarande familjeägt

Det faktum att de fortfarande är privatägda gör att de kan styra företaget i den riktning de vill och ta fram de nya produkter som de känner för.
– Vi är fortfarande till 100% familjeägt och vi har en otroligt liten årsproduktion, men allt vi producerar är istället av den absolut högsta kvaliteten. Och även om vi utökar vår portfölj med nya spännande produkter så känner vi att farfar skulle ha varit stolt att vi för namnet Christian Drouin in i framtiden, avslutar Guillaume stolt.