Kyrö Distillery Company

Det kanske låter som en stereotypisk bild av den finska kulturen, men idén bakom Kyrö Destilleri i Finland kom faktiskt till under ett bastubad.

De var ett gäng kompisar som hade samlats för att bada bastu och dricka rågwhisky. Under kvällens samtal kom frågan upp varför det inte finns något destilleri i Finland som producerar rågwhisky, och om inte de kunde ge sig på detta projekt berättar Kalle Valkonen, Head Distiller på Kyrö Destilleri när vi intervjuar honom över telefon.

Kalle Valkonen, Head Distiller på Kyrö Destilleri

I Finland, liksom i Sverige så har det ju ploppat upp en rad maltwhisky producenter men råg, som ändå är en stor del av den finländska kulturen, var det ingen som använde.

En i gänget den där bastukvällen var Miika Koskinen. Han var redan engagerad i en rad olika Start-ups och han såg på affärer att om det är en bra idé så måste man iallafall prova om den även är bra i praktiken.

Miko Heinlä kom med idén att man skulle kunna bygga destilleriet i de gamla lokalerna där en ostfabrik förut hade legat. Bra lokaler som hade blivit byggda 1908 och han visste att de stod tomma efter att fabriken hade blivit nedlagd några år tidigare.
– Om vi ska vara riktigt sanningsriktiga så var det Mikos egna gård som först var den tilltänkta platsen, men efter att vi hade besökt Kyrö så bestämde vi oss att det var här vi skulle grunda vårt destilleri, berättar Kalle.

Att Kalle själv kom med i projektet var att man behövde någon som kunde koka sprit och Kalle hade de närmaste kunskaperna då han bryggde en del öl hemma.
– Jag fick frågan om jag kunde koka whiskey och egentligen så kunde jag ju inte det, även om jag hade gått en utbildning i hur man destillerar så hade vi bara kokat sprit på frukt, erkänner Kalle. Men med hjälp av Google så kunde jag förkovra mig hur man skulle gå till väga och efter ett möte med hela gänget så tackade jag ja till att kliva på projektet.

Även om det finns några destillerier i Finland så finns det ingen finsk tradition av att koka rågwhiskey. Alla andra producenter gör som de gör i Skottland, kokar maltwhisky på kopparpannor.
– Vi tänkte att om vi skulle skapa den första finska rågwhiskeyn så ska vi göra det på 100% råg, Single Rye Whisky, säger Kalle. Men nu får vi ju dock inte kalla det så längre på grund av EU lagar.

Planerna sätts i verket

När de kommit så långt att de hade beslutat att köra igång så hämtade de inspiration från sina Amerikanska kusiner till hur de skulle skapa rågwhisky.
– Vi tittade främst på hur de mashing och fermentation i USA, säger Kalle. Vi använder en hammarkvarn för att mala kornet och vi använder inga silar. Det betyder att allt som vi tillsätter i vår mash är med i processen ända fram till vår första destillering.

2012 började de planera för ett destilleri och 2013 fick de sin första provlicens att producera sprit. Året efter, 2014, fick de sin riktiga licens och kunde då köra igång med den riktiga produktionen.

De utforskade olika destillationstekniker men kom fram till att den bästa smakprofilen fanns i den Skotska traditionen, dvs två enkelpannor av koppar.

De insåg redan från början att de inte hade tillräckligt djupa fickor för att enbart kunna leva på rågwhiskyn så de tittade på andra produkter.
-Vi beslutade att också koka en del gin och redan efter tre månader från uppstarten så hade vi en färdig gin som vi började sälja, berätta Kalle.

2015 så vann de en internationell vin- och sprittävling med sin gin, Napue, och det gjorde att det blev rusning efter deras gin.
– Tävlingsvinsten gjorde att vi fick extremt mycket att göra på destilleriet och för att tillgodose alla ordar så fick vi lov att sluta tillverka whiskey under ett år och bara fokusera på gin, skrattar Kalle. Så mellan juli 2015 till augusti 2016 har vi ett ”förlorat år” i vår whiskyproduktion.

Efter succén med Napue så köpte de in ett extra par pannor som är dedikerade till whiskyproduktionen. Idag producerar de 80 000 liter ren sprit som enbart är för att lagras till whiskey.

Till ginen använder de en 12 000 liters enkelpanna i kombination med en kolonn och till whiskyn har de två enkelpannor på 3000 liter samt 1500 liters.
– Vi jobbar just nu med en uppgradering där vi kommer att installera två enkelpannor till på 9000 respektive 7000 liter, berättar Kalle. Arbetet med utbyggnaden är planerat att vara klart under hösten 2019.

Kyrös´s whisky lagras på en kombination av ex-bourbon och nya amerikanska ekfat från Kelvin Cooprage i USA.
– Vi tycker att vår kraftfulla rågwhisky gifter sig bra med dessa fattyper, berättar Kalle. Vi använder också några få fat från Spanien också.

I dagsläget så finns det inget tunnbinderi i Finland då produktionen av sprit som behöver lagras är för liten, men det kanske kommer att finns i framtiden.

Lagrad whisky lanseras

Nu i höst så kommer det en leverans till Sverige med Kyrös lagrade rågwhisky, men det är endast cirka 100 flaskor.
– Nästa år så räknar vi med att leverera en whisky som kommer att ingå vårt grundsortiment, det kommer att vara en rågwhisky som är fyra år gammal och den släpps i ungefär 20 000 flaskor, säger Kalle. Året där på så kommer vi kunna leverera drygt 100.000 flaskor, vilket är otroligt roligt.

Rökigt recept

Kyrö använder sig av tre olika recept på sin whisky. Det primära receptet är 100% mältat råg. De två andra recepten handlar om rök fast på två helt olika sätt.
– Dels så använder vi traditionell alrök på en del av vår råg, men vi experimenterar en del med finsk torv också, berättar Kalle. Vi har inte riktigt arbetat fram vilket som är det bästa sättet att maximera torvröken i vår råg ännu dock så det rör sig om små, små volymer hittills.

Den finska torven är en sötvattentorv så den levererar helt andra smaker och dofter än vad tex Islaytorven gör.

Från fem personer till 30

I början så var det bara Kalle som arbetade direkt i produktionen, resten av teamet jobbade med andra delar av verksamheten. Idag är det tolv personer som jobbar enbart med produktionen.
– Vi har vuxit ganska rejält under dessa år, skrattar Kalle. Vi har en produktionslina för gin, en för whisky och så har vi en egen buteljeringslina. Så vi har gått från fem personer till strax över fyrtio enbart i Finland.

Förutom att de tillverkar all sprit själva så görs det mesta inom företaget in-house. De sköter sin egen marknadsföring, försäljning samt också logistik.
Tyskland är den största marknaden
Idag är deras största marknad Tyskland, men de har också påbörjat en lansering i USA.
– UK och USA är ungefär lika stora idag, men vi ser att intresset börjar ta fart ordentligt i USA, berättar Kalle.