Loch Lomond 15 år – nu till ett ännu bättre pris!

Den första september så korrigerades priset på Loch Lomond 15 år ned till 399:-. Det gör den förmodligen till en av Systembolagets mest prisvärda whisky!

Loch Lomond 15 år är en fruktig whisky med smak av aprikos, päron, vanilj, nötter, honung med ett balanserat rökigt avslut.

Den är destillerad i både traditionella pot stills (enkelpannor med svannacke) och Lomondpannor (straight neck pot stills). Har lagrats 15 år på originalfat i en kombination av 2nd fill amerikanska bourbonfat, 2nd fill hogshead fat och nyrostade återanvända hogsheads fat.

Läs mer om Loch Lomond 15 år på Systembolaget här

Lite om Loch Lomond Distillery

Destilleriet Loch Lomond byggdes av den amerikanska ägaren till Little Mill, Duncan Thomas, och det Chicago baserade Barton Brands. Destilleriet har kanske inte en så lång historia, men den är ända brokig. Under dessa blott 52 år så har det varit en hel dramatik kring destilleriet. 1971 så köptes Duncan Thomas ut och produktionen gick lysande tills den berömda whiskykraschen inträffade 1984. I samband med den så valde de amerikanska ägarna att stänga destilleriet.

Alexander Bulloch, en känd buteljerare och blender köpte det stängda destilleriet från Barton Brands och öppnade det igen 1987. Han behövde malt sprit till sina kreationer som han buteljerade under företaget Glen Catrine Bonded Warehouse Co. 1994 så köpte också Glen Catrine de bägge destillerierna Littlemill och Glen Scotia. Mellan 1987 och fram till 2014 så var Loch Lomond Distillery Co det näst största familjeägda whiskyföretaget i Skottland.

2014 så sålde familjen Bulloch hela företaget, för en ej känd summa pengar, till investmentbolaget Exponent som i sin tur sålde det vidare till det kinesiska företaget Hill House Capital under 2019.

Ett av Skottlands största destillerier

Idag är Loch Lomond ett av de större destillerierna i Skottland. De producerar ca 5 miljoner liter malt whisky per år och 18 miljoner liter grain.

Det som verkligen gör Loch Lomond unika är blandningen av de olika pannor de använder. Från början hade destilleriet bara ett par pot stills, d.v.s. enkelpannor, men dessa var av en annorlunda modell än man är van vid hos andra skotska destillerier. De var nämligen en variant på Lomond pannan där man har plåtar i halsen för att kunna styra vilken sorts sprit man vill producera.

När destilleriet byggdes ut 1990 så installerades ytterligare ett sådant pannpar och tre år senare, 1993, så utökades destilleriet med två kolonnpannor. Detta för att kunna producera sin egen grainwhisky.

Det var först 1998 de installerade två ’vanliga’ enkelpannor med svan-nacke, och 2007 så installerades ännu en kolonnpanna för att kunna producera en grain whisky som är gjord på 100% malt.

Genom att kombinera dessa pannor på olika sätt så får de fram en rad olika destillat.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*