Lucka 8: Clynelish 20yo 1995

Ibland så ramlar man över fantastisk whisky lite av en slump. Denna buteljering är en en sådan.

Första gången jag provade denna var efter att ha köpt den i London 2016. Jag gillar Clynelish och är väldigt förtjust i framförallt deras 1996/1997 årgångar. The Whisky Exchange hade inga 96 eller 97 på lager men de hade denna så jag knep den istället. Jag upplevde den som en av de bättre Clynelish jag då hade smakat – jag kan fortfarande minns hur de där första sipparna smakade rullande noter av röda äpplen och Clynelish härliga vaxighet. Året gick och flaskan tog dessvärre slut.

2017 var jag på en rundresa i Skottland tillsammans med klubbmedlemmar från SMAD. Vi gör ett snabbt stopp på Edradour Distillery för att besöka deras fantastiska shop. Då Signatory och Edradour har samma ägare så är utbudet från Signatory magiskt. På hyllan med Clynelsih hittar jag endast en butelj från 90-talet. Jag minns inte då årtal eller fatnummer på den där magiska flaskan från förr – men jag kniper den som finns. Väl på bussen ned mot Edinburgh återkommer internetåtkomsten och jag kan då konstatera att det är ytterligare en butelj från samma fat! Clynelish 1995 20yo cask 8687 = kärlek och magi!

Doft: Stor doft av röda vaxiga äpplen med en rund honungs not. Här finns rullande toner av russin och en fantastisk blöt ekighet med en del jordkällare.

Smak: Wow! Det första som möter en är Clynelish näst intill magiska vaxighet! Sedan följer frukt, fat och sötma med i en riktigt snygg kombination. Mängder med äpplen, päron och gröna druvor som pockar på uppmärksamheten. Lite antydan till jordig källare – dunnage warehouse smak.

Finish: Lång vaxig finish med en riktigt trevlig fruktstund som avslutning

Denna buteljering är ju nu dessvärre slut på alla webshopar och butiker men det går ju alltid att köpa från auktioner…