Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba Superiore 2019 finns nu i Sverige!

Piemonte betyder ”vid bergets fot” – ett namn som antikens romare gav platsen för dess läge vid Alperna. Här har vinutveckling fått ta tid och här värnar man om sitt och sina kollegors goda rykte genom att aldrig under några omständigheter fuska med hantverket.

Här äter och dricker man gott. På höstarna rasar tryffelfebern i skogarna runt Alba där tryffeljägarna ägnar sig åt gastronomisk arkeologi i jakt på den åtråvärda svampen. Det är även ett stenkast från detta spektakel som druvorna till denna nyhet får växa sig kraftfulla. Det sägs att ”fattig jord ger rika viner” och det stämmer verkligen här. Längs de vällustigt böljande kullarna runt Alba odlas druvorna i en ganska tung lerjord som innehåller vulkanisk bergart med inslag av kalk. Klimatet är relativt svalt för att vara Italien vilket ger en långsam mognad och mer arom i druvorna.

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba Superiore 2019

Pris: 129 kronor
Artikelnummer: 53290

Alkoholhalt: 14 %
Restsocker: 5,5 gram/liter
Tillgängligt i beställningssortimentet from 9 september

Smakprofil

Vinet är gjord på 100 % barbera – druvan är tongivande i Piemonte och odlas flitigast och kallas därför för ”folkets druva”. Ett fruktigt, nyanserat vin med inslag av fat, kryddighet, mörka körsbär, skogshallon, söt lakrits och salvia. Vinet har klassificeringen ”Superiore” vilket i det här fallet betyder att det har lagrats 12 månader på ekfat samt att man vid skörd valt de bästa druvorna för vinet. Det är färdigt att drickas nu men utvecklas väl under lång tids lagring. Det är ett mycket spännande vin för alla som intresserar sig för ursprungliga druvsorter och Italiens inhemska druvor

Serveringstips
Det här vinet matchar exempelvis en risotto eller pasta med tryffel. En annan favorit är att servera vinet i generösa kupor till en bricka med fin pecorino och italienska charkuterier.

  • Ett rubinrött italienskt DOC-vin med en spännande historia. Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba Superiore är ett väldigt lagringsdugligt vin med romerska anor, säger Patrik Mannheimer, Wine Director på Nigab.

Kort om Produttori di Govone
Producenten bakom Luna di Mezzanotte är ett av Piemontes största och mest välrenommerade odlarkooperativ. Produttori di Govone bildades 1957 av odlare från Alba, Langhe, Roero, Asti och Montefalco. Idag är man över 250 odlare som med gemensam ambition förädlar 300 hektar vingårdar med allt från nebbiolo till dolcetto och så klart barbera!