Macallan hyllar Janet Harbinson

Macallan har släppt en kort biografisk film som berättar den verkliga historien om den tidigare verkställande direktören Janet Harbinson, som 1926 skapade den dyraste flaska vin eller sprit som någonsin sålts på auktion, The Macallan Fine & Rare 1926.

Den åtta minuter långa kampanjfilmen ”The Spirit of 1926”, firar hennes hjältemod och hennes djupa arv och sammanfattar varumärkets värden i hennes karaktär. Filmen är inspelad i Speyside, Skottland, främst vid och omkring Macallan Distillery.

Janet Harbinson, känd som ”Nettie”, är en central figur i Macallans historia. 1918, bara månader innan första världskrigets slut, dog hennes man Alexander, som hade drivit destilleriet.

Nettie var engagerad i den lokala gemenskapen och efter hans död tog hon kontroll över destilleriet eftersom det var det bästa sättet att säkra Macallan för dess anställda och hjälpa samhället. Genom sin passion och omtanke för dem runt omkring henne och hennes hängivenhet för hantverk höll hon företaget vid liv.

Janet Harbinson skapade oavsiktligt The Macallan Fine & Rare 1926, som efter att ha sålts för 1,5 miljoner pund på Sotheby’s 2019 uppnådde legendarisk status. Flera år senare är det fortfarande världens dyraste flaska sprit som någonsin sålts på auktion. Dess existens är en direkt följd av Janet Harbinsons engagemang för att göra det rätta för sin familj, samhället och The Macallan.

Jaume Ferras, global kreativ direktör för The Macallan och en av producenterna av filmen, sa: ”Vi upptäckte Janet Harbinsons historia när vi undersökte bakgrunden till The Macallan Fine & Rare 1926 och vi visste att vi måste dela den så snart vi lärde känna hennes roll i destilleringen och mognaden, liksom den djupa inverkan hon hade på varumärkets framtida utveckling.

”I grunden är detta en kärlekshistoria; den firar Netties kärlek till sin man, hennes kärlek till den lokala gemenskapen, hennes kärlek till naturen och hennes kärlek till familjeföretaget. Hon brydde sig djupt om andra och var fast besluten att använda sin position på The Macallan för att förbättra livet för dem runt omkring henne.

”Styrd av sin övertygelse och starka tro på att göra det rätta för alla hon brydde sig om, gjorde hon omedvetet historia och det är bara rätt att vi hyllar henne.”

För att skapa denna kortfilm, som har den brittisk-amerikanska skådespelerskan Emily Mortimer i rollen som Nettie, samarbetade The Macallan med en rad ledande kreativa talanger, inklusive den hyllade regissören Mike Newell, som också ligger bakom Fyra Bröllop och en begravning, Donnie Brasco, Mona Lisa Smile och Harry Potter and the Goblet of Fire. Manuset skrevs av prisbelönte manusförfattaren Allan Scott, vars Hollywood-hits inkluderar Priscilla Queen of the Desert, Don’t Look Now, Castaway och den senaste Netflix-serien, The Queen’s Gambit.

Allan Scott är pseudonymen för Allan Shiach – en tidigare ordförande för The Macallan och Nettie Harbinsons kusin. Som ordförande tog Allan Shiach beslutet att buteljera The Macallan Fine & Rare 1926 efter 60 års lagring 1986.

Globalt välrenommerade skotska modeskaparen Christopher Kane skapade en serie 1920-talskläder för filmen med hjälp av historiska, lyxiga tyger från hantverksleverantörer, inklusive handgjord spets och The Macallan tweed, medan den skotska rockgruppen Simple Minds levererade filmens exklusiva soundtrack.

Emily Mortimer, som spelar Nettie, sa: ”Berättelsen handlar om att människor hittar sin kallelse i livet. Det handlar verkligen om att hålla fast vid minnet av någon som man verkligen älskar.

”Nettie lever under den första halvan av 1900-talet. Hon njuter bara av sitt liv, sedan dör hennes make. Hon fick besluta vad hon skulle göra med företaget och hon bestämmer sig för att köra det själv.”

”Det finns vissa människor som tar vad de gör mycket allvarligt och bryr sig, inte bara om produkten de producerar, utan också om de som arbetar för dem och vad de lägger till i världen. Det finns något om den whisky som gjordes under hennes bevakning 1926 som symboliserar hjärtat av företaget och vad The Macallan whisky handlar om.”

Jaume Ferras tillade: ”Film är i The Macallans DNA. Vår whisky har dykt upp i bakgrunden för många filmer och tv-program, och till och med tagit centrumscenen ibland, och vår tidigare ordförande Allan Shiach är en prisbelönt manusförfattare.

”Att göra Netties berättelse till en film var en stor utmaning, men lite som Janet själv kände vi oss tvungna att följa modet att följa våra övertygelser och ge hennes bidrag det behandling det verkligen förtjänar.”

”Som varumärke med en lång skotsk arvet var det viktigt för oss att samla ihop det bästa av landets kreativa talanger – människor som också är dedikerade till den oöverträffade kreativitet och hantverk som The Macallan är känd för.

”Var och en av våra otroliga samarbetande har gjort en magnifik jobb med att förverkliga vår vision om Nettie.

”Vi kan aldrig betala tillbaka henne för hennes visdom, hennes mod, hennes omsorg och hennes hantverk, men vi hoppas att genom vår film skiner vår tacksamhet som varumärke igenom.”