Nemiroff Vodka- kommer äntligen till Sverige från krigets Ukraina

Detta är en pressrelease från Berntsson Brands

Äntligen kommer Ukrainas vodka nummer ett hit. Ett par pallar av Nemiroff de Luxe Vodka har precis anlänt till Sverige. Den ukrainska premiumvodkan finns att beställa på Systembolaget.

Vid krigsutbrottet 2022 stoppades all export till Ryssland vilket halverade försäljningen. Men intresset i västvärlden är stort för det ärorika vodkamärket från 1872.

Smärtsam omställning

Omställningen har varit smärtsam. Första månaden låg verksamheten nere av omsorg för de anställda. Man visste ju inte hur situationen skulle utvecklas.

– Vi var i chock den första tiden, förklarar Yuriy Sorochynskiy, VD för Nemiroff. Men undan för undan fick vi igång distributionen och löste logistikproblem kring råvaror så att produktionen kunde återupptas. Självfallet går personalens säkerhet och välmående före allt annat.

Nemiroff deltar indirekt i krigsinsatsen på hemmaplan. Man supportar sjukhus med upphandling av materiel via sina internationella kanaler. Pengar som förut satsades på marknadsföring, samt en del av vinsten från vodkaförsäljningen, satsas på välgörenhet och sociala projekt för att hjälpa drabbade.

Nemyriv ligger mitt i Ukraina dit kriget ännu inte nått. Numera görs vodkan företrädesvis av kvinnor. Majoriteten män har dragit ut i kriget för att försvara landet.

Världens spannmålsbod

Råvaran är såklart ukrainskt vete. Ukraina är ju känt som Europas och världens spannmålsbod. Naturligt källvatten hämtas upp från berggrunden. Spriten kokas i toppmoderna kolonnpannor.

För att få fram en ren produkt med mjuk smakprofil filtreras vodkan omsorgsfullt i elva steg. Spriten sipprar sakta genom bäddar av kvartssand, björkkol och mineraler. I sista steget joniseras spriten av silver- och platina-partiklar.

Innan buteljering rundas spritskärpan av med honung från bikupor i trakten. Dessutom ”smaksätts” de luxe-varianten med ett aromdestillat på lindblommor kokat i en mindre ’alembic pot still’.

Trots en bister verklighet ser man positivt på framtiden.

– Hemmamarknaden i Ukraina är grunden men exporten är vägen framåt när den ryska marknaden fallit bort. Under 2022 minskade produktionen av vodka i Ukraina med -13,2%. Men Nemiroff har klarat sig relativt bra tack vare vår position som globalt varumärke, säger Yuriy Sorochynskiy.

Nemiroff de Luxe gör succé

Det är premiumprodukten Nemiroff de Luxe som gör succé utomlands. Vodkan har en följsam avrundad smak med lite kryddvärme och honungssötma samt en fläkt av lindblommor. Den klassiska vodkan dricks över is som den är, eller i martini-cocktails samt highballs.

– Vi hoppas att svenskarna som är ett vodkaälskande folk ska ta till sig ukrainsk vodka. Nemiroff står för både tradition och absolut högsta kvalitet, avslutar Yuriy Sorochynskiy.

Nemiroff de Luxe Vodka 40%

Ursprung: Ukraina
Artikelnummer: 54601
Pris: 279 kr
Volym: 700 ml
Alkoholhalt: 40%