North Star vertikal från Svenska Eldvatten

Whisky line up

Nyligen så anordnade Svenska Eldvatten en onlineprovning tillsammans med den oberoende buteljeraren North Star. Kvällens värdar var grundaren Iain Croucher och Ciara Hepburn.

2016 så grundade Iain North Star Spirits efter att han hade slutat på välkänd A.D.Rattray. Han hade en dröm att starta ett eget buteljeringsföretag men hade inte någon direkt plan hur han skulle lyckas. Han hade alltid haft en känsla om att det var en bransch som var höljd i dunkel och att bara redan några få väletablerade familjer kunde starta sådana företag.

Image of Iain Croucher

Strax efter han slutade på A.D.Rattray så fick han ett erbjudande av en kollega i branschen att köpa några fat som höll en väldigt hög kvalitet. Detta var sista knuffen som behövdes för att han skulle gå vidare med sina planer. Dock så saknade han både kapital såväl som tillstånd att sälja och köpa whisky kommersiellt.

Efter att ha fått tips och råd från andra oberoende buteljerare såsom David Stirk bl.a. så ordnade han med alla tillstånd rekordsnabbt. Han slöt snabbt kontrakt med både fatmäklare och destillerier om att de skulle förse honom med whisky. Och han gjorde klart med importörer runt om i världen att de skulle handla hans buteljeringar. Här i Sverige så var det Svenska Eldvatten som lovade att handla av honom.

De första åren drev han företaget själv från ett skjul på gården men under 2018 så anställdes Ciara Hepburn och det var då affärerna tog fart på riktigt!

Namnet North Star

Namnet North Star kom Iains fru Zoë på och Iain tyckte att det var passande att ha en ledstjärna att sträva mot. Med sin bakgrund inom konst och design så var det också hon som rekommenderade att göra designen på flaskorna så snygg som möjligt. Man köper först med ögat och om man har iögonfallande design på produkterna så står de ut både i butikerna såväl som i hyllan på barerna.

Att inte använda kartonger eller annat förpackningsmaterial är också ett beslut som de har tagit då de inte tycker att de behöver det. Det blir bara extra kostnader och tillför inget till upplevelsen som verkligen räknas – smaken och doften!

VEGA 20yo 43,5%

VEGA 20yo 43,5%

Vega är namnet på den ljusaste stjärnan i stjärnbilden Lyran och det återkopplar bra med namnet North Star. Faktum är att pga. jordens tumlande så kommer Vega att bli vår nya polstjärna om ca 12 000 år.

Whiskyn Vega är en blended malt som kommer ursprungligen från Edrington. Iain fick erbjudande att köpa 8 -10 sherry butts som alla var förblandade så inte ens han vet säkert vad faten innehåller – han skulle önska att det enbart var whisky från Edringtons portfölj, men mest troligt är andra destillerier med i blandningen också.

Varje batch av VEGA ligger på cirka 800 till 1200 flaskor och orsaken till detta är för att hålla intresset upp. Vega är är alltid en blended malt som är sherrylagrad med en ganska bra ålder.

Just denna Vega är den sjunde buteljeringen i serien. Både Iain och Ciara nämnde att detta kunde vara den sista i serien då faten av denna kvalitet blir svårare och svårare att få tag på, men de stängde heller inga dörrar.

Smaknoter:

Doft: Stor doft med massor av dova frukter – torkade dadlar och russin. Mörkchoklad som samsas med en söt karamell not.
Smak: Väldigt lätt munkänsla men med en bra fruktighet. En svag torrhet men lätta tanniner.
Finish: Medellång finish med en riktigt bra kombination av frukt och fat.

Totalt 600 flaskor. Destillerad juni 2000 och buteljerad oktober 2020. Kostade 995:- nu slutsåld

Lynch Isle - Highlands 20 yo butt, Brandy finish (Clynelish) 53,3%

Lynch Isle – Highlands 20 yo butt, Brandy finish (Clynelish) 53,3%

Ofta så får inte oberoende buteljerare skriva ut vilket destilleri whisky kommer ifrån, men ibland så kan inte Iain låt bli att vara lite ’cheeky’. Därför kallade han denna för Lynch Isle – men han gör ingen hemlighet att det egentligen är en Clynelish!

Oftast så brukar Iain själv bestämma om en whisky behöver en finish, men i detta fall så hade redan whisky flyttats över till ett brandyfat vid köpet.

Något som han söker efter i fat från Clynelish är den berömda vaxigheten som man så ofta hittar på äldre buteljeringar av Clynelish. Men då även Diageo själva söker efter samma vaxighet så är det få gånger ett sådan fat slinker igenom kontrollerna och hamnar på den ’öppna’ fatmarknaden. Denna buteljering ska dock ha ett stråk av den i alla fall.

Smaknoter:

Doft: Först möts man av en not av krämig mandel sedan rullar fruktiga röda äpplen in. Man anar en svag vaxighet i bakgrunden.
Smak: Här kommer frukten med full styrka, röda äpplen och en svag russinnot. Vaxigheten finns här men den är ganska svag och långt i bakgrunden.
Finish: Lång bra finish med en riktigt grym fruktighet.

Totalt 693 flaskor. Destillerad augusti 2000 och buteljerad oktober 2020. Kostade 1695:- nu slutsåld.

Glen Spey 14 years for Dunoon Pipe Band, finished in sherry butt

Glen Spey 14 years for Dunoon Pipe Band, finished in sherry butt

Som vi skrev tidigare så fick Iain mycket hjälp från David Stirk vid uppstarten av företaget. Och något som David sade tidigt slog rot hos Iain – varför handla av mellanhänder när man kan köpa whisky direkt från källan.

Iain jobbade således hårt med att kunna köpa fat direkt från de stora drakarna såsom Edrington eller Diageo. Men han berättar också att ofta när det kommer fat från Diageo så är de inte riktigt klara – whisky kan se ut som vitt vin och whiskyn är inte så särskilt smakfulla – då kan de behöva få en finish. Men denna var Glen Spey var undantaget som bekräftar regeln – ‘This one was ready to Rock n roll straight from the cask’

Detta är också en buteljering där hela vinsten donerades av North Star till Dunoon Pipe Band!

Smaknoter:

Doft: Väldigt bra krämig och djup sherry doft. Stor doft som aldrig vill ta slut med en rund pepprighet.
Smak: Krämig och fantastiskt bra sherryton! Väldigt bra balans mellan fat och destillat. Rullande frukttoner med russin och torkade dadlar. En nyans av mörkchoklad finns också där.
Finish: Lång finish med väldigt bra fruktighet i symbios med fatet.

Totalt 247 flaskor. Destillerad september 2006 och buteljerad oktober 2020. Kostade 995:- nu slutsåld

Glenrothes 12 years, 1st fill sherry butt 62,2%

Glenrothes 12 years, 1st fill sherry butt 62,2%

Förutom att köpa fat från destillerier och fatmäklare så handlar North Star också från andra oberoende buteljerare. Han nämner inte vilken buteljerare som har sålde honom detta fat men direkt när han provade det så insåg han att denna whisky var exceptionellt bra och redo att buteljeras direkt.

Oftast så vill Iain vattna ned whiskyn något i samband med buteljeringen, men i detta fall så tyckte han att whiskyn var perfekt som den var på sina styva 62,2%.

Smaknoter:

Doft: En ganska udda doft med en svag jästkaraktär. Ganska sluten doft men med ett sting av svartpeppar. Här finns en fruktighet men den är hårt nedtonad.
Smak: Även om doften är kuvad så öppnar denna Glenrothes upp sig i smaken. Rullande tanniner med en bra fruktighet. Helt annorlunda i doft mot smak.
Finish: Lång finish med väldigt bra frukt och en pigg ek smak.

Totalt 323 flaskor. Destillerad januari 2008, buteljerad oktober 2020. Kostade 1495:- nu slutsåld.

Bunnahabhain 11 years, 1st fill sherry butt 52,3%

Bunnahabhain 11 years, 1st fill sherry butt 52,3%

Denna Bunnahabhain kommer från samma köptillfälle som den Glenrothes här ovan. Den är fulltidslagrad i en first fill oloroso sherry butt och det märks!

Färgen på etiketten signalerar att detta är en whisky från Islay då North Star använder samma kulör på alla sina Islay whiskys. Från början var det dock tänkt att alla flaskor skulle ha denna färg då det är Iains favoritkombination av offblue och guld.

Smaknoter:

Doft: Här slåss svaga charkuteritoner mot något tydligare sherrytoner. Vanilj och russin i en skön blandning. En svag, svag not av rök noteras också.
Smak: En tydlig fatkaraktär som mixas väl med en väldigt stilig och balanserad fruktighet.
Finish: Ganska kort finish men med en bra mix av fat och frukt.

Totalt 630 flaskor. Destillerad mars 2009 och buteljerad oktober 2020. Kostade 1595:- nu slutsåld.

Caol Ila 11 years, 1st fill sherry butt 58,2%

Caol Ila 11 years, 1st fill sherry butt 58,2%

Kvalitet är ledord för Iain och North Star och det hårda arbetet resulterade i att de fick fick utmärkelsen ”Independent bottler of the year 2020” på Scottish Whisky Awards!

Denna Caol Ila är något för den som gillar rök och tung sherry – 11 år på en first fill sherry butt borgar för rök och tung sherry.

Smaknoter:

Doft: Klassisk Caol Ila doft med sin tydliga rökighet där vanilj, karamell och torv samsas helt perfekt. Som vanligt inga off notes här inte när det handlar om Caol Ila.
Smak: Fruktig och söt rök som samsas med karamelltoner och grillade marshmallows.
Finish: Lång finish med en väldigt behaglig rök not som klingar efter ett bra tag.

Totalt 410 flaskor. Destillerad september 2009 och buteljerad oktober 2020. Kostade 995:- nu slutsåld.