Nu släpps Kavalan Vinho Barrique

Taiwanesiska Kavalan är en av Asiens mest omtalade whiskysorter och slog ner som en bomb när den lanserades internationellt 2009. Lovorden haglade över den nya whiskyn och ”solisterna”, som de utvalda faten kallades, behängdes snart med allehanda medaljer i ädlaste valörer.

Entusiasterna ställdes sig i kö och whiskyvärlden hade fått en ny storspelare.

Destilleriet, som är beläget i Yilan nordost om Taipei, grundades så sent som 2005 med hjälp av skotsk expertis. Målsättningen var att skapa en whisky som kunde konkurrera på världsmarknaden. 

I dag är Kavalan ett av världens tio största whiskydestillerier och besökscentrat tar emot ofattbara en miljon turister årligen.

Det som gör Kavalans whisky så unik är främst två faktorer, dels den tropiska lagringen med en årsmedeltemperatur som är upp till 20 gånger högre än i Skottland, dels att man skär ett mycket litet hjärta från spritpannan.

Lagringsförhållandena är unika och avdunstningen ur faten kan ligga på upp till tolv, ibland femton procent årligen. Den höga temperaturen tillsammans med det smala hjärtat i destillationen gör att whiskyn mognar mycket snabbt, rent av hisnande fort. Efter bara några år påminner whiskyn om en betydligt äldre skotsk singelmalt.

En kuriositet är att lagerhusen är fem våningar höga för att man ska kunna utnyttja temperaturskillnaderna och på så vis kunna styra mognaden av whiskyn. Sherryfaten lagras oftast högst upp, där medeltemperaturen ligger kring 40 grader, och bourbonfaten lagras på bottenvåningen där temperaturen håller sig kring 25-30 grader.

I dag exporteras Kavalan till över 60 länder. USA och Europa är de största marknaderna.

Kavalan Vinho Barrique lagras på vinfat av amerikansk ek som aktiveras med en metod (Shave/Toast/Rechar) som utvecklades av numera bortgångne Dr Jim Swan för Kavalan. 

Kavalan Vinho Barrique | Solist Range | 57,1%

Säljstart: Fredag 10 mars
Artnr: 93499-01
Pris: 2 049 kr
Alkoholhalt: 57,1%
Typ: Single Malt Whisky
Producent: Kavalan Distillery
Ursprung: Yanshan, Yilan County, Taiwan
Buteljerad: 2022
Ålder: Anges ej
Råvara: Orökt mältat korn
Vatten: Lokal källa nedanför ”Snow Mountain”, näst högsta berget i Taiwan 3 886 möh
Jäst: olika sorter
Jäsning: 60–72 timmar i rostfria washbacks
Destillation: Dubbeldestillerad
Fat: Vinfat av amerikansk ek. (Shaved/Toasted/Recharred) Cask No W160721054A och Cask No W160714047A
Angels share: 10–12 %
Övrigt: Ej kylfiltrerad, ej färgad
Antal flaskor totalt: Anges ej
Antal flaskor till Sverige: 660 fl.