Nya fatregler ger ökad flexibilitet

Den 14 juni 2019 kunde scotchwhisky.com avslöja att det har skett ett tillägg i lagen som styr användandet av fat inom den skotska whisky industrin.

Tillägget är till dokumentet Scotch Whisky Technical File som dikterar vilka fat som får användas vid lagring eller vid ”finishes”. Tilläggstexten lyder som följande:

‘The spirit must be matured in new oak casks and/or in oak casks which have only been used to mature wine (still or fortified) and/or beer/ale and/or spirits with the exception of:

  • wine, beer/ale or spirits produced from, or made with, stone fruits
  • beer/ale to which fruit, flavouring or sweetening has been added after fermentation
  • spirits to which fruit, flavouring or sweetening has been added after distillation

and where such previous maturation is part of the traditional processes for those wines, beers/ales or spirits.
Regardless of the type of cask used, the resulting product must have the traditional colour, taste and aroma characteristics of Scotch Whisky.’

Detta tillägg betyder att industrin får större möjligheter att använda en rad olika fat för lagring i framtiden.

Särskilt intressant är denna ändring för de koncerner som både har destillerier såväl som bryggerier. Efter denna ändring kan de återanvända ölfaten för slutlagring av sin whisky, något som t.ex Jameson redan har gjort med sina Caskmates-buteljeringar.