Paul John Christmas Edition 2022

Långt nere i soldränkta indiska Goa producerar Paul John en fascinerande maltwhisky. John Distilleries ambition att tillverka en singelmaltwhisky för exportmarknaderna inleddes några år in på det nya millenniet. 2007 hade planerna blivit verklighet och man kunde påbörja destillering i ett traditionellt maltwhiskydestilleri med skotska förebilder.

Paul John Single Malt Whisky premiärvisades i oktober 2012 på Capital Hotel i London och därefter på Whisky Exchanges Whisky Show där experter och konnässörer häpnade. Whiskyn var enastående bra. Det var en oerhört fruktig och smakrik whisky med en alldeles unik karaktär. Succén var ett faktum.

Bland de unika förutsättningar som finns i Indien, och som bidrar till det fruktiga destillatet, är det några faktorer som inte går att kopiera. Dels klimatet, i Goa är det bedövande varmt och fuktigt, avdunstningen ur faten är extremt hög, men det innebär också att smaker koncentreras och att mognaden går fort. Dels Indiens sexradiga korn som har högre proteinhalt och mer enzymer, vilket ger ett fruktigare och mjukare destillat.

I dag är Paul Johns whisky en världssuccé och brukar framhållas bland de allra bästa. Exporten går för högtryck och de inhemska sorterna, särskilt Officer’s Choice säljs i fler än 150 miljoner flaskor årligen.

2018 lanserade Paul John för första gången sin Christmas Edition. Det var en kryddig julwhisky med ett helt julbord av smaker. Sedan dess har en årlig julutgåva komponerats och för att åstadkomma en riktigt julmättad stil använder man sig ofta av smakstarka fat som port, madeira, sherry, brandy med flera.

Resultatet brukar bli enastående bra och årets utgåva är inte något undantag. I år har Paul Johns Michael D’souza laborerat med orökt och lättrökt destillat samt tre olika fattyper. Utöver klassiska ex bourbonfat använder han även brandyfat och Oloroso sherryfat som trycker upp fruktigheten ännu mer.

Det är bara att tända tomteblossen. Christmas Edition 2022 är en verklig julklappswhisky och en perfekt match till julens gottebord.

Paul John Christmas Edition 2022, Single Malt Whisky, 46%

Artnr: 41307-01
Alkoholhalt: 46%
Ursprung: Goa, Indien
Typ: Indian Single Malt Whisky
Producent: John Distilleries Pvt. Ltd.
Destilleri: Paul John Distillery, Goa
Destillation: Dubbeldestillation i indisktillverkade kopparpannor utrustade med boiling ball och uppåtlutande lynearms
Ålder: Anges ej på etiketten, men inofficiellt ca 6,5 år
Malt: Orökt och lättrökt malt av 6-radigt korn från norra Indien.
Fat: Lättrökt och orökt destillat lagras separat på ex bourbonfat i ca 4,5 år. Därefter vidtar ca 2 års slutlagring, där den orökta whiskyn ligger på brandyfat och den lättrökta whiskyn på oloroso sherry fat. Efter slutlagring gifts destillaten samman.
Jäsning: 55-60 timmar, till ca 5% ABV
Övrigt: Ej kylfiltrerad, inga tillsatta färgämen. Cirka 8-10% angels share.
Antal flaskor till Sverige: 595 fl.
Pris: 749 kr
Volym: 70 cl