Port Ellen 1979 40yo 9 Rogue Casks 50,9%

Idag, den 3 september 2020, släpptes 10 flaskor av Port Ellen 40yo 9 Rogue Casks i Sverige – de tog slut i ett nafs, även fast prislappen låg på 77 990:-.

Av en god vän i Skottland som samlar på just Port Ellen och som också öppnar dem, så hittade ett sample av denna buteljering nyligen fram till oss på Malter Magasin.

Officiella buteljeringar av Port Ellen släpptes till alldeles nyligen som en del av Diageos Annual Releases. När beslutet togs att renovera det nedlagda destilleriet på Islay så valde man också att plocka Port ELlen från denna range och istället börja släppa Port Ellen som egna – fristående släpp.

För att skapa denna buteljering så använde Diageo’s Master Blender Dr Craig Wilson sig av nio olika fat – fyra American hogsheads och fem European butts. Whiskyn presenterades första gången av framtida Port Ellen Master Distiller Georgie Crawford i samband den virtuella  Fèis Ìle festivalen som gick av stapeln tidigare i år.

Doft: En väldigt vällagrad whisky som bevisar återigen att Port Ellen trivs väldigt bra att bli 40 år gammal. Här finns en nötighet under ett snyggt röklager som påminner om tjära med en svag not bränt gummi. Allt på ett väldigt trivsamt sätt. Efter lite luftning så hittar vi svaga kaffetoner och en svag persikodoft -här finns också en svag, svag nyans av bananek.

Smak: Tydlig rökpuff med en blandning av piprök och brasa. Under röken så finns här en väldigt trevlig eksmak som är inslingrad i en fräsch citrusnot. Vi noterar också vått läder och en svag pepprighet.

Det finns en liten obalans mellan doft och smak och det är väl det enda som man kan ‘klanka’ ned på. Annars är detta en väldigt stilig Port Ellen som har klarat sina 40 år på fat extremt bra och levererar en doft och smakupplevelse som är riktigt häftig!

Hur står sig denna mot andra 40 åringar? Tja, vi provade nyligen ju nyligen Gordon & MacPhils 40 åriga Port Ellen från 1979, som faktiskt var buteljerad vid lite högre alkoholhalt. Tyvärr så visste vi inte då att vi skulle få möjlighet att prova även denna 40 åring – i så fall hade vi väntat och jämfört dem mot varandra. Nu har vi bara smakminnen och anteckningar att tillgå men faktum är att Gordon & MacPhils 40 åring var några snäpp bättre – och flera tusenlappar billigare….faktiskt 43 000 kronor billigare!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*