Ron Zacapa La Doma lanseras i Sverige

Den lyxiga Guatemalanska romen, Ron Zacapa, presenterar en ny enastående kollektion i fyra delar, inspirerad av varumärkets rötter och de unika fat som används i deras lagringsprocess kallad Sistema Solera. Nya Zacapa la Doma, den första av fyra släpp är nu tillgänglig på Systembolaget.

Under de kommande fyra åren kommer Zacapa varje år lansera en unik och limiterad utgåva av sin prisbelönta Zacapa 23 som en del i den exklusiva ’Heavenly Cask’-kollektionen. Den fyrdelade kollektionen är tillverkad i Zacapas lagringsanläggning i Guatemala, i ’House Above the Clouds’ – en magisk plats inbäddad bland en rad spektakulära bergstoppar och aktiva vulkaner, 2300m ovanför vattenytan.

Lorena Vásquez, expert inom konsten att lagra med flera fat och Zacapas Master Blender i över 35 år, säger att kollektionen verkligen fångar varumärkets själ: ”Vi har alltid varit otroligt stolta över komplexiteten och hur unik Zacapa 23 är. Vi gläder oss över möjligheten att väcka varje fat till liv i vår nya Heavenly Cask-kollektion.”

Kollektionen visar på den passion och år av hårt arbete och precision som Master Blender Lorena Vásquez lägger ner i skapandet av en av de bästa romsorterna i världen, Zacapa 23. Kollektionens fyra specialutgåvor och samlarobjekt berättar historien om den ikoniska Zacapa 23 genom att hylla den dynamiska ’Sistema Solera’-processen och magin skapad i de fyra faten som används för att lagra Zacapa 23. Nu lanseras den första av de fyra unika utgåvorna, Zacapa 23 La Doma, ’The Taming Cask’, som finns tillgänglig i Sverige från och med 13 april.

I lagringsprocessen ’Sistema Solera’, blir 6–24-årig rom noga blandad och lagrad i fat som tidigare innehöll amerikansk whisky, sherry och Pedro Ximenez-viner för att ge drycken olika karaktärsdrag. De före detta amerikanska whisky-faten ”tämjer” och ”formar” den icke-åldrade spriten efter destillation. Det andra förkolnade fatet exponeras för en levande eld som bränner djupt in i träet vilket extraherar essensen av fatet och frambringar det absolut bästa den har att erbjuda.

Försiktigt upphällt i ett tredje fat, som tidigare använts för att lagra sherry, dansar vätskan med de nya aromerna och en harmonisk integration påbörjas. Till sist, ett fjärde fat, tidigare använt för Pedro Ximenez, adderar sötma och slätar ut vätskan. Hela processen skapar en extraordinär och oöverträfflig djup smak. Varje specialutgåva av Zacapa Heavenly Cask-kollektionen hyllar ett av dessa olika fat med att genomgå ytterligare lagring.

Zacapa La Doma, det första av fyra släpp från Zacapa’s Heavenly Cask-kollektion, är inspirerad av det före detta amerikanska whisky-fatet, känt som ’The Taming Cask’. Det adderade åldrandet i dessa fat ger smak av färska och honungsfyllda sockerrör tillsammans med den tropiska, livfulla smaken av ananas och banan.

Lorena Vásquez, fortsätter, ”Zacapa La Doma handlar om vår ’Taming Cask’. Den ofiltrerade Zacapa-andan är skapad av delikat fermenterad sockerrörshonung som vilar i de före detta whiskyfaten. Det extraherar de mest extraordinära smakerna och aromerna som fatet har att erbjuda, och skapar en rom med rik och fruktig smak med en hint av vanilj. Jag hoppas verkligen La Doma skänker dig en liten del av vår Guatemala-utopi – det finns ingen plats som denna, och ingen rom som Zacapa!”

Det perfekta sättet att avnjuta Zacapa La Doma är rent, eller med en stor iskub garnerad med färsk eller flamberad ananas eller en skiva flamberad banan. Den får också gärna kompletteras med något sött som antingen valnöt- eller ananastarte. Den passar även utmärkt i La Doma Old Fashioned.

La Doma Old Fashioned

5 cl Ron Zacapa La Doma
1 barsked kaffesockerlag
3 droppar chokladbitter alt. aromatisk bitter (t.ex. Angostura bitter)
Garnityr: Torkade Bananchips

Rör samtliga ingredienser med is. Sila upp i rocksglas och tillsätt is. Garnera med torkade
bananchips.

Kaffesockerlag
2 delar mörkt muscovadosocker
2 delar hett vatten
1 del hela kaffebönor

Så här gör du:
Rör hett vatten och muscavadosocker till sockret har löst upp sig. Låt svalna. Tillsätt hela kaffebönor och låt dra i ett dygn. Sila bort bönorna och försvara kaffesockerlaget kallt.

Zacapa 23 La Doma har en alkoholhalt på 40% och säljs på Systembolaget till ett pris på 799 Sek