Silent Swedes släpps av Svenska Eldvatten

 På onsdag 5 juni lanseras de nästa två buteljeringarna av ”Silent Swede”, en serie med svensk whisky från Svenska Eldvatten. Som namnet antyder är det en serie bestående enbart av whisky från ett svenskt numera nerlagt – eller tyst – destilleri.

Precis som de fyra tidigare släppen i serien så blir det även denna gång två släpp samtidigt; båda lätt rökiga och lagrade på fullstora – 235 och 225 liter – fat i 6 år respektive 7 år.

Silent Swede Virgin Swedish oak är lagrad på något så unikt och häftigt som ett fat gjort av svensk ek. Virgin Swedish Oak destillerades oktober 2012 och buteljerades april 2019. Antalet flaskor 364 och alkoholhalten imponerande 64,4%. Lätt rökig på 16 ppm och släpps med gul etikett.

Silent Swede Ex-Sherry är lagrad mellan september 2011 och april 2019 på ett fat som tidigare innehållit sherry. Detta är ett av de största faten i serien och med sina 412 flaskor också den med flest flaskor. Lätt rökig på 16 ppm, alkoholhalt 55,7% och släpps med blå etikett.

Båda släpps på Systembolagets beställningssortiment 5 juni klockan 10.00 och kostar 995 kronor styck och är buteljerade i 50cl.

Kan ni berätta mer om serien Silent Swede?
– Som vi nämnt tidigare så är whiskyn i Silent Swede från ett svenskt destilleri som var verksamt under en väldigt kort period. Tanken är en serie där vi buteljerat fullstora fat och genom detta skapa ett slags whiskybibliotek över destilleriet säger Peter Sjögren

Hur många buteljeringar kommer ingå i Silent Swede?
Detta är nummer fem och sex i serien och det kommer fler. Hur många fler får vi se, men det blir inte många fortsätter Peter

– Mycket av whiskyn som tidigare kommit ut från detta destilleri har varit små privatfat och ofta med ganska kraftfull sherrykaraktär. Och nästan utan undantag helt lysande grejer. Vi kände att det vore roligt att visa bredden på destilleriet och släppa whisky från större fat, det är vad denna serie handlar om säger Tommy Andersen

364 respektive 412 flaskor på dessa två buteljeringarna?
– Ja det är både mycket och lite flaskor. Det är sällan vi ser single cask släpp från fullstora fat med svensk whisky så det är trevligt att kunna släppa större fat. Men samtidigt är det få flaskor i sammanhanget. Men vi buteljerar i single cask och släppen blir därav starkt begränsade, allt efter hur mycket whisky som fanns i faten vid buteljeringstillfället fortsätter Tommy.

Smakmässigt, vad kan vi förvänta oss av dessa två Silent Swedes?

– De är helt i linje med de fyra första Silent Swede, kraftfulla, maffiga och med ordentliga smaker. Båda är lätt rökiga och är ordentliga käftsmällar så det gäller att hålla i sig!

– Det är en del i whiskysverige som har små privata sherryfat från detta destilleri men man ska inte förvänta sig att vårt sherryfat smakar samma. Vår är ett betydligt större fat och har alltså en annan karaktär än de mindre faten. Vår “dubbelsvensk”, Virgin Swedish oak är helt galen, kanske den tuffaste i en redan galet tuff serie. avslutar Tommy.

Artikel:                        Eldvatten Silent Swede ex-Sherry
Volym:                         50 cl                              
Alkoholhalt:                55,7 %
Pris:                             995 SEK
Art.nr.                          85905
Destillerad:                 september 2011
Buteljerad:                  april 2019
Fat:                              Ex-Sherry #226, 225 liters fat
Antal flaskor:              412
https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/silent-swede-8590502

Artikel:                         Eldvatten Silent Swede virgin Swedish oak
Volym:                          50 cl                              
Alkoholhalt:                 64,4 %
Pris:                              995 SEK
Art.nr.                           85353
Destillerad:                  oktober 2012
Buteljerad:                   april 2019
Fat:                               Virgin Swedish oak 235 liters fat
Antal flaskor:               364
https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/silent-swede-8535302

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*