Söt och rökig Bunnahabhain släpps den 5 maj

Det lilla Glasgowföretaget Vintage Malt Whisky Company buteljerar whisky från hela Skottland, men två faktorer har, mer än annat, bidragit till deras framgångar; Islaywhisky och innovativt fatarbete.

Få andra oberoende buteljerare är lika fokuserade på Islaywhisky. Genom långtgående avtal om fatfyllnad och ägarfamiljen Crooks unika kontakter och goda rykte på Islay har Vintage Malt Whisky Company lyckats skapa de välkända varumärkena Finlaggan och The Ileach, och dessutom få internationell ryktbarhet kring sin prestigeserie Cooper’s Choice, som mycket ofta gör sina nedslag på just Islay.

Cooper’s Choice kännetecknas även av ett aktivt fatarbete, där man ofta skapar helt nya smakbilder genom att slutlagra whiskyn på fat som tidigare innehållit vin eller någon spritdryck. På så sätt kompletterar man destilleriernas egna utgåvor snarare än konkurrerar med dem.

Bunnahabhain Sweet & Smoky Madeira Finish är ett sådant exempel. Här har man låtit en intensivt rökig ”Bunna” gosa till sig i ett Madeirafat. Det söta vinet i fatväggarna har lugnat ner röken och lockat fram mängder med ljuvligt fruktiga dessert-toner. Whiskyn är som nästan alltid med Cooper’s Choice ett singelfat som buteljerats vid sin naturliga styrka utan kylfiltrering och färgning.

Att lagra whisky på madeirafat är förvisso inte unikt, men är långt ifrån vanligt. Mötet mellan maltwhiskyns robusta toner och det världsberömda dessertvinet blir ofta en söt och mycket smakfull kärlekshistoria. Madeira är en ögrupp långt ute i Atlanten, väster om Marocko och norr om Kanarieöarna. Madeira-vinet är nära besläktat med portvin och görs på liknande sätt genom att man förstärker vinet (fortifierar) det med tillsats av brandy. Ursprungligen gjordes detta för att vinet skulle klara långa sjötransporter i den heta solen. Sprittillsatsen gör vinet mer hållbart och ökar sötman. Madeira har länge varit ett populärt vin i Storbritannien, liksom portvin och sherry, förtjusningen i dessa söta viner har historisk förklaring eftersom det långa tider rått handelsblockad och krig mellan England och Frankrike, dessutom gjorde vinlusen sitt till för att ödelägga importen av vin från andra europeiska länder. De söta dessertvinerna blev ett substitut eftersom de fanns i lagerhusen och eftersom vinlusen hade svårt att klättra över Pyrenéerna och långt ut till havs som till Madeira. 

Bunnahabhain ”Sweet & Smoky” Madeira finish, Cooper´s Choice

Säljstart: Fredag 5 maj, utvalda butiker samt webblager
Artnr: 41411-01
Alkoholhalt: 55%
Ursprung: Islay, Skottland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Producent: Vintage Malt Whisky Company
Destilleri: Bunnahabhain Distillery
Råvara: Hårt torvrökt malt, ca 35ppm
Destillerad: Anges ej
Buteljerad: 2022
Ålder: Anges ej
Fat: Initial lagring på amerikansk ek följd av slutlagring på madeirafat, Cask No 160
Övrigt: Ingen kylfiltrering, inga tillsatta färgämnen.
Totalt antal flaskor: 270 fl.
Antal flaskor till Sverige: 180 fl.
Pris: 790 kr
Storlek: 70 cl
Rökighet: 7/12