Springbank 21 yo 2020 46%

Springbank 21yo 2020

När jag hör talas om Springbank 21 yo 2020 så går tankarna ganska snabbt till de legendariska buteljeringarna som kallas ‘Springbank 21 yo Tall Bottles’.

Enligt uppgift från Frank McHardy så vet jag ju nu att andelen tjugoettårig whisky i de flaskorna var starkt begränsad och istället bestod de av 25 till 30 årig whisky. Därför krävs det en kraftansträngning att inte jämföra dessa buteljerna mot varandra.

Det första som slår en är ju färgen. Vanligtvis så benämner vi aldrig färgen på whisky då det i vår värld inte betyder så särskilt mycket men denna Springbank 21 yo 2020 är förvånansvärt mörk. Orsaken till dess mörka kulör står att finna faten de har använt. Fatkombinationen består av 30% Bourbon, 30% Rom, 25% Sherry + 15% Portfat och de släppte enbart 3300 flaskor globalt.

Doft: En komplex doft som innehåller mycket frukt och fat. Fatkombinationen de använde levererar en hel del. Här finns frukt, fat och ålder i en bred mix som imponerar. Rund och fruktiga toner med ‘dammig’fat-doft.

Smak: Torra och stäva tanniner. Lätt väldigt delikat whisky med mjuka – nästan folkskygga toner. Det finns självklart frukt och ek men allt är väldigt nedtonat. Efter en stund så öppnar den upp sig och frukterna och faten blir mer tydliga.

Finish: En väldigt stilig och vällagrad malt med Springbanks snygga finess!

Summering: Tja vad mer kan man säga – Springbank när den är som bäst? Som många andra har nämnt innan mig så är ju Springbank ett av de få destillerierna i Skottland som gör allt för hand och utan datorer – och detta märks i både kvalitet och smak!

Springbank 21 yo 2020 | 46% | Artnr 40743 | 2 649 kr

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*