Trappistmunkar startar e-butik

De belgiska Trappistmunkarna som brygger en av världens mest eftertraktade öl lanserar nu ett onlinebaserat bokningssystem för att förhindra att deras öl säljs vidare till uppblåsta priser.

Munkarna i Saint-Sixtus Abbey i Westvleteren nära den franska gränsen har bryggt öl från 1800-talet dock under strängt begränsad produktion för att säkerställa att ölproduktionen inte går ut över heliga uppgifter.

Klostret började använda ett telefonbokningssystem 2005 och besökare kan köpa öl direkt på plats vid klostret. Men tack vare det stigande intresse för hantverksöl har klostrets 19 munkar nu fått börja med e-handel efter att ha upptäckt att deras öl har sålts med ”stora vinstmarginaler” för hundratals euro, rapporter Reuters.

På plats vid klostret så kostar en flaska Westvleteren XII € 2,50, men eftermarknadspriset kan vara fem gånger så mycket.

Bror Godfried berättade för Reuters att klostret bestämde sig för att agera efter att ha upptäckt en holländsk stormarknad hade lagrat flaskorna och började sälja dem för € 9,95 styck.

”Det var en slags väckarklocka att problemet var så allvarligt att ett företag kunde köpa sådana volymer. Det störde oss verkligen. ”

Klostret kommer nu att öppna en webbshop som garanterar att en och samma person bara kan köpa två flak öl var 60:e dag och de som väntat längst kommer att få förtur.

De producerar tre öl; en blond och två mörka öl på 8% respektive 10%. Priset kommer att ligga på € 35, € 40 och € 45 per låda á 24 flaskor.